Pages

Friday, December 10

Laskuvetinen Thames

Mennessäni lenkille suuntaan yleensä jonnekin Thamesin suunnalle. 

Tykkään kävellä (kesällä pyöräillä) sen rantoja pitkin. Asumme itsekin Thamesin kupeessa, mutta emme nyt sentään sen rannalla.

Thames on Englannin pisin joki, ja toiseksi pisin koko UK:ssa sisältäen yli 80 saarta.

Ennen muuttoa tänne en tiennyt, että Thamesissa (tai osassa sitä) on vuorovesi. Vedenkorkeus voi vaihdella jopa seitsemän 7 metriä suuntaan ja toiseen.

Kovien sateiden aikana vesi nousee vielä korkeammalle ja silloin tulvat kaduilla (paikasta riippuen) ovat yleisiä.

Nämä kuvat otin keskiviikkona lenkkini varrelta. Silloin oli laskuveden aika. Joissakin kohdin vesi kaikkoaa lähes kokonaan. Tämä on aluetta, jossa ihmiset asuvat veneissään.

Sulkujen lähellä on varustamo, joka on pelkkä mutakasa laskuveden aikana. Normaalisti veneet kelluvat vedessä. En ole aiemmin nähnyt tätä näin vähässä vedessä.Aurinko alkoi kivasti pilkahdella kesken lenkin. Tuo keskellä oleva "keidas" on yksi niistä yli 80 saaresta.


Tässä kohden Thamesia ei vesi laske edes laskuveden aikaan niin alas, että pohjaa tulisi näkyviin (muuta kuin ihan rannoilta joskus).
Huomenna, jos sää sallii, on tarkoitus tehdä peribrittiläinen teko eli mennä pällistelemään Harrodsin jouluikkunoita.

***

Aiemmassa postauksessani on kuvia Thamesista nousuveden aikaan, jos kiinnostaa.

14 comments:

 1. Kiitos tästä informatiivisesta postauksesta. Tuo vuoroveden suuri vaihtelu oli varsinainen yllätys. Kuvasi kertovat upeasti tuosta karusta todellisuudesta.

  ReplyDelete
 2. Lepis, se oli tosiaan minullekin ylläri tänne muuttaessani. En ollut aiemmin edes ajatellut asiaa ennen kuin jouduin itse saarroksiin ollessani lenkillä ja tie olikin veden peitossa.

  Silloin kysyin muilta paikallaolijoilta, että onko tämä yleistäkin ja paikalliset sanoivat, että he itsekin unohtavat vuoroveden vaihtelun joskus.

  Silloin autoja lillui vedessä, koska ne oli parkeerattu liian lähelle rantaa! Harmittaa vieläkin, ettei ollut kameraa mukana tuolloin.

  ReplyDelete
 3. En minäkään tiennyt, että vedenpinta joessa noin paljon vaihtelee, uskomatonta! Enkä kyllä ajatellut, että siellä saariakin niin paljon on.
  Olisin taatusti jumissa jossakin saaressa.. vai saako niihin vapaasti mennä jos pääsee?

  ReplyDelete
 4. Onpa suuri ero veden pinnan korkeudella!
  Tosi mielenkiintoista oli lukea tästä ja nähdä kuvia;olen kyllä kävellyt Thamesin rantaa pitkin,mutten oikein muista mitä kohtaa.

  ReplyDelete
 5. Paljon vaihtelee tosiaan tuo veden pinta, oletettavasti enemman kuin Seinessa, ainkin kun kuviasi katselee.

  Jos haluat ymmartaa tekstini, klikkaa joko Englannin tai Suomen lippua oikealla. Siita saa automaattisen kaannoksen joka joskus on hyva mutta usein huono. Englantilainen on selvasti parempi.

  ReplyDelete
 6. Sirokko, noista saarista en tiedä. Joissain kohdin lukee ”Private property” eli ei saa mennä. Suuri osa saarista on kuitenkin tyhjiä ainakin tällä suunnalla ja vain harvaan pääsisi kävellen laskuveden aikaan.

  Mutta yhden saaren tiedän, johon pääsisi (tuo mikä on kuvassa), mutta enpä ole toistaiseksi mennyt. Siellä lukee private property, mutta jospa kiertäisikin sinne eri kautta eikä muka huomaisi kylttiä... ;D

  Yaelian, Thames on niin pitkä, että on vaikea määrittää, missä kohden sitä on tullut käveltyä. Minulla on salainen haave: pyöräillä Thames alusta loppuun. Matkaa tulisi noin 346 kilsaa, mikä ei ole mikään mahdottomuus. Pystyn pyöräillä ainakin noin 70 kilsaa päivässä, joten aikaakaan siihen ei menisi ihan tuhottomasti.

  Pitäisi vain saada huoltoauto mukaan, sillä ei huvita roudata mitään kamalaa kantamustaakkaa mukana. :D

  ReplyDelete
 7. Hpy, Onko Seinessäkin vuorovesi? Taas opin uutta!

  Täytyykin kokeilla tuota kääntäjää. Minulla on vain ennakkoluulo sitä kohtaan, koska en luota sen kykyyn kääntää. Mutta ehkä kannattaakin kääntää englanniksi eikä suomeksi.

  ReplyDelete
 8. On meidan tellus vaan ihmeellinen. Valilla kelluu vene oikein kunnolla ja sitten onkin kuivalla maalla. Ihme sanoisin ja sanonkin. :)

  ReplyDelete
 9. Kaikkea sitä oppii, kun lukee blogeja. Ehkä maantiedon tunneilla joskus mainittiin asiasta jotain, mutta silloinhan ei oppinut mitään.

  ReplyDelete
 10. BLOGitse, monta ihmeellistä asiaa on tässä maailmassa ;-)

  Susu, sanos muuta - monta oppia olen itsekin saanut!

  Jos maantiedon tunneilla tätä asiaa käsiteltiin, niin enpä muista minäkään siitä mitään :D

  ReplyDelete
 11. Mainio merkintä, vähän nähtiin tuota Britannian vuorovesimeininkiä Kirkcudbrightissa (näin) mutta niinhän sen tosiaan täytyy etelämpänäkin toimia.

  ReplyDelete
 12. Ihania kuvia. Miksi ma luulen etta nain Thamesista just unta, vai puhuttiinko me siita Skypella?
  Anyway, upeaa. Viet mut sitten sinne kun tuun teille...? :)

  ReplyDelete
 13. Seurasin jälkiäsi ja löysin Varjon täältä. Laskuvesi on kiehtova ilmiö.
  Niin kuin kuvasikin joista pidän paljon.

  ReplyDelete
 14. Timo, kiva nähdä sinut täällä! olen seurannut blogiasi jo pitkään, mutta aiemmin eri nimisenä ;) Menenkin kohta katsastamaan linkkisi!

  Susa, Ollaan me Thamesista juteltukin. Olen varmaan innoissani selittänyt sinulle nämä samat asiat sata kertaa ;D Ja totta kai mennään Thamesille ja joka paikkaan, sitten kun tulet! Mulla on mielessä jo monia paikkoja, joista varmasti tykkäisit!

  Kaanon, Kiitoset paljon ihanasta kommentistasi – tuli mukava olo!

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)