Pages

Thursday, March 24

Vampyyrin Päiväuni

Melkein jätin osallistumatta valokuvatorstain haasteeseen (vaikka olisihan tässä viikko aikaa), mutta päiväunien jälkeen tuli idea.


Moni on varmasti kuullut Tiikerin päiväuni –teestä? No, minä halusin tehdä vampyyrin päiväunesta teen. Piti tonkia kaappeja, koska minulla ei ole teepaketista ennestään kuvaa. Joo, tylsä aihe, mutta mitäpä ei tekisi päähänpinttymänsä eteen.

Olen täällä ollut aika laiska rakentelemaan kotistudioita, koska minulla ei suoraan sanottuna ole oikein mitään kaunista kuvattavaa enää. Kaikki kaunis (ja rumakin) irtain on poissa enkä viitsi ostella mitään vain sen takia, että saisin kuvia.

Mutta jos nyt mentäis siihen aiheeseen.

Minulla on tällaisia muovisia ”sermejä”, jotka ovat oikeasti lautasalusia.


Toinen puoli on musta, toinen kulta. Rakennan niistä studion sinne, minne rakennan. Yleensä makkariin, koska se on valaistukseltaan paras, mutta koska tänään ei muutenkaan ollut enää valoa, hoitelin hommat keittiössä.

Nuo "sermit" voi koristella myös kankaalla tai millä nyt ikinä tulee mieleen. Nyt en jaksanut koristella, koska tarvitsin vain teepakkauksen, johon halusin aamunraikkaan tunnelman ilman mitään kummempia krumeluureja.

Tykkään muutenkin kuvata (jos siis puhutaan ns. still life -kuvauksesta) mieluummin selkeitä linjoja kuin romukasoja, jos näin voi sanoa. Tosin tykkään kyllä katsella runsaita sommitelmia, mutta en itse osaa esim. sellaisia asetelmia tehdä.

Kulta sopi siis taustaksi oivallisesti. Jätin ”katon” laittamatta, koska halusin kuvaan ylhäältä tulevaa valoa, vähän niin kuin auringonnousu.

En käytä koskaan automaattiasetuksia, vaan säädän kaiken itse. ISO-arvon pyrin pitämään aina mahdollisimman pienenä, mikä tietty on aika hankalaa jos kuvaa hämärässä. Tässä käytin ISO-arvoa 320, mikä ei vielä ainakaan minun kamerassani aiheuta kohinaa.

Tällainen siitä tuli.


Vertaukseksi mustan taustan kanssa: tylsä, tylsä, tylsä. Siinä se on mielestäni pelkkä pahvinen halpa teepakkaus (mitä se tietenkin oikeasti onkin).


Mutta hei, ottakaas teetä – talo tarjoaa! Ihan uusi laatu on kyseessä! Kaikki kuvat suurenevat tuttuun tapaan klikkauksella.


Ps. Sitten vakioselitykset eli vastaan edellisten potausten kommentteihin huomenna. Alkoi väsyttää – taisin vetää liikaa teetä!

Ps osa II. En siis oikeasti juo edes teetä: olen kahvi-ihminen!

Ps osa III. Päiväunia vetävän vampyyrin näet väreissä täällä.

Ps. Osa IV:

Vielä rajauksesta. Minä rajaan tarvittaessa kuvasta löysät pois esim. tuosta kultataustaisesta teekuvasta rajasin, yläosasta pois. Muuten siihen olisi tullut tyhmää valkoista seinää, mutta rajaus oli väljä jo otettaessa, koska tarvitsin sitä valoa ylhäältä ja se tuli sieltä kauniimmin, kun antaa sen tulla. Sitten vain rajaa sen rumakkeen pois.

Noin yleisesti ottaen pyrin ottamaan kuvia, joille ei tarvitse tehdä photarissa mitään, mutta noissa ns. kotistudiokuvissa täytyy ottaa kaikki keinot käyttöön.

Kannattaa muutenkin muistaa, että kuvakoko on vain kamerafirmojen mielipide siitä, minkä kokoinen kuva on eli ei se itsessään ole mikään arvo. Minä kannustan kaikkia rohkeasti rikkomaan sen kaavan ja tekemään kuvista juuri sen muotoisia kuin itse haluaa!

29 comments:

 1. Tämä oli kyllä mielenkiintoinen haaste,josta opin lisää ja luin mielenkiinnolla..Kätevä tuo lautasalusista tehty studio! ja nyt rupesin miettimään,mille tuo vampyyrin päiväuni-tee maistuu;D

  ReplyDelete
 2. Tuoteseloste vois olla paikallaan ;)
  Minå jätän tän haasteen väliin, on niinpaljon tuota luomisen tuskaa, että olkoo:)

  ReplyDelete
 3. Tuollaiset sermit pitäs kyllä munkin duunata. esim. Hollantilainen nukkekeräilijä Josien kuvaa aina nukkensa valkoisissa sermeissä. Ja valo on tosiaan oleellinen asia kuvissa. Musta tuota verenpunaista ois voinnu laittaa vaikka koko taustaan vaikka tuo valuva veri on kyllä tramaattinen. Tuo musta tausta on kaunis kun se heijastaa esineen.

  ReplyDelete
 4. Yaelian, Nuo lautasaluset ovat tosi käteviä pienten esineiden tai kokonaisuuksien kuvaamiseen. Ja mikä parasta, niiden värejä voi itse muuttaa käyttämällä kankaita tai värillistä paperia tmv.

  Vampyyrin päiväuni saattaa maistua verelle... :D Olisin halunnut mukaan vielä teepussin tuohon vasemmalle, mutta nämä täkäläiset teepussit on rumia, naruttomia neliöitä. Niistä voi tietenkin itse taiteilla teepussin lankaa tai nauhaa käyttäen, mutta eilen en jaksanut. Ehkä teen sen tänään ja täydennän teekuvan :D

  Amalia, Maistamalla se selviää ;) Minultakin olisi jäänyt väliin, ellen olisi sattumalta saanut pakkomiellettä tehdä ”teemainosta” ;D En jaksa väkisin alkaa ideoimaan – olen liian laiska sellaiseen.

  Nukke, Tuollaiset sermit voi tehdä vaikka pahvistakin. Ja jos on isompi kohde, niin silloin käytän itse esim. selkänojallista keittiöntuolia. Verhoilen tuolin kankaalla ja roudaan sen haluamaani paikkaan.

  Verhoiluun käytän esim. mustaa pitkää samettiviittaa, jossa on karvakaulus ja –hihansuut. Vaihtelevasti otan karvat mukaan kuvaan – tai sitten en. :D valkotaustaissa kuvissa käytän muuten talvitakkiani, sen pinta on niin pehmeä, että toimii hyvin taustana!

  Verenpunaista en halunnut koko kuvan täydeltä, vaan nimenomaan ripauksen sitä laskeutumaan. Makuasioita, mutta mielestäni kokonaan punainen tausta olisi ollut jo vähän liikaa ;)

  Katjusha, kiitos!

  ReplyDelete
 5. Kiitos hyvistä vinkeistä!

  ReplyDelete
 6. Kaanon, kiva jos tästä löytyi vinkkejä! Vain mielikuvitus on rajana, kun kotona kuvailee ;)

  Valaistuksena käytän muuten joskus jopa pyörän lamppua. Sen voi kivasti kohdistaa haluamaansa paikkaan ja luoda varjoja ja tunnelmia ;D

  ReplyDelete
 7. Olen tosi iloinen että pienen ehkäilyn jälkeen lähdit kuitenkin haaseeseen mukaan.

  Sillä näin näin sinun hienot särmit ja heti ajattelin vohkia idean. Kiitos.

  Vampyyrin päiväuni tee on hieno ja päiväunilla unelmoiva vampyyri vielä hienompi, vaikka hurrrrjahan se on. Hurrrrjan hieno.

  ReplyDelete
 8. Saitko hyvatkin korvaukset Twinings'lta? :)
  Saavat olla kylla todella tyytyvaisia lopputulokseen!

  Olen ollut kuumeessa koko viikon - kateen saamani laake pani vatsan ihan sekaisin - vielakin hellana mutta selvasti paranemaan pain...
  Ei ole ollut helppo paluu...kipuilu ei ole edesauttanut sopeutumista. Viikko taalla ja kaikki nayttaa yhta tasapaksulta kuin kolme vuotta sitten...Mutta hyvaa on ainakin terveysasemaltani saamani kohtelu - tayskymppi! Eli jotain hyvaakin! :)

  ReplyDelete
 9. Oivalluskeskus toimii! Oikein mainio kotistudio. Kultataustainen on minunkin mieleeni, että otanpas kiirepakolainen-mukiini oivallista teetä.
  Kiitos. Kiitos myös selostuksesta. Aina oppii jotain uutta.

  ReplyDelete
 10. Kiitos teemaistiaisista.
  Hyviä neuvojakin annoit, kiitos niistä.

  ReplyDelete
 11. Kiitos postauksestasi. Ihana kuvaus luovasta prosessista... Ja lopputulos on ihan super !

  ReplyDelete
 12. Olen niin kateellinen sun valokuvaus ja kuvankäsittelytaidoistasi! =)

  ReplyDelete
 13. Hyviä vinkkejä kuvien käsittelyyn ja yleensä kuvaamiseen

  ReplyDelete
 14. Netti on kyllä mainio lukualusta siinä, että salaisuus paljastuu rullaus rullauksesta, vieritys vieritykseltä. Ensin tulee suustani ahaa ja aah, sitten ooh, lopulta henkäisy se tietää täysosumaa :). Huippua. Vaikuttavaa.

  PS Asiasta toiseen: suosittelen sikäläisiä konsertteja... Pitäisit varmasti, niin intuitioni sanoo.

  ReplyDelete
 15. Kiitos Elegia, minulle avautui jotain tärkeää tästä studiokuvauksestasi. Yksinkertaisin keinoin vai saada onnistuneen lopputuloksen kuten kultataustainen kuvasi osoittaa.

  ReplyDelete
 16. Hienon oivallus käyttää lautasia rekvisiittana. Kultainen pohja antaa sellainen luxus vaikutelman, jokseenkin vanpyyrin mielessä :)

  ReplyDelete
 17. Eläköön päiväunet! Sleeping beauty oli upea kuva ja nyt on kaunotar päässyt mainoshommiinkin. Twiningsin kannattaisi jo ostaa oikeudet.
  Tee on varmaan heleän punaista ja maukasta.. kokeilen heti kun tulee markkinoille.
  Kiitoksia myös kuvausideoista, vaikka eihän ne pelkästään riitä jos taito puuttuu.

  ReplyDelete
 18. Heti ostaisin tuota teetä. Ihan vaan upean paketin vuoksi =)

  ReplyDelete
 19. Kiitos uudesta teenautinnosta! Tosi hauska nähdä sinun studionrakennustasi! Kotona, tavallisista tarvikkeista saa vaikka mitä aikaan.

  ReplyDelete
 20. Eipä tuohon voi paljon muuta lisätä, kuin että wow! Tykkään ideasta ja kultainen valo on aivan ihana! Vampyyritee kelpaisi minullekin! :)

  ReplyDelete
 21. Ihan uskomattoman kullanhohtoinen laskeutuva valo tuossa kehittämässäsi studiossa! Mahtavat kuvat. Kandee kyllä ottaa nokoset jos sillä on tällaiset seuraukset!

  ReplyDelete
 22. Kiitokset Vampyyrin päiväunesta. Myös studiokuvausvinkeistä. Ne talletan muistiini.
  Onnistunut kuvausprosessi.

  ReplyDelete
 23. Valo se on joka tekee valokuvan. Hohdokas kutsuva on vampyyrin päiväuni katottomassa pahvilaatikossa.;)

  ReplyDelete
 24. Tiina, Lähdin kun tulikin idea sattumalta päähän. Olen vähän laiska eli en oikein jaksa noita studioita pystytellä, ellei ole idea valmiina. ;-)

  Suosittelen tosiaan särmien hommaamista tai tekemistä vaikka pahvista. Itse en käytä noita lautasalusia ollenkaan muuhun kuin kuvailuun. Minulla on toiset lautasaluset erikseen :D

  BLOGitse, Haha – saisinkin! ;D

  Aika rasittava alku uudelle alulle – siis sairastua heti! Ehkä se on joku henkimaailman juttu, sillä itsekin sairastuin molemmilla kerroilla, kun muuton jälkeen menin Suomeen: talvella sain flunssan ja kesällä flunssan ja kaupan päälle korvatulehduksen :D Mitähän ensi kerralla...! ;)

  Kiirepakolainen, Minusta kultainen tausta sopii paremmin tuohon teekuvaan. Toivottavasti tee oli hyvää – itse en ole vielä uskaltanut muistaa ;D

  Pantteri, Kiitokset!

  Lupus, Kiitos ja punastuminen tapahtui nyt täällä päässä :))

  Pappilan mummo, Kiva jos tästä sai jotain vinkkejäkin, joita soveltaa!

  ReplyDelete
 25. Lastu, Kiitokset ihanista sanoistasi! Täytyykin tutkia, millaisia konsertteja täällä pitelee. 

  Arleena, Ei tosiaan välttämättä tarvita paljon, että voi kotonakin ottaa monipuolisia kuvia. Ihan yksinkertaisilla jutuilla tosiaan voi vaikuttaa paljon siihen, millainen kuva tulee.

  Tuulentukka, Ihana kuulla, että se luxus välittyy. Se kun oli tavoitteenakin!

  Sirokko, Jostain kumman syystä Twiningsilta ei ole vielä otettu yhteyttä ;D Mutta jään odottelemaan ;)

  Birgitta, :D Kiitokset!

  Savisuti, Pieniä juttuja, mutta isoja vaikutuksia kuviin!

  TeeTee, Kiitokset paljon!

  Kutis, päiväunissa syntyy joskus ideoita. ;) Laskeutuva valo on muuten liesituulettimsesta peräisin, jonka kulta sitten kultasi :D

  Aimarii, Kiitoset!

  Liplatus, Hyvin sanottu. Ilman valoa ei ole kuvaakaan ;)

  Kiitos kaikille kommenteista!

  ReplyDelete
 26. Ihan mahtava teepaketti, tarttuisi ihan varmasti kaupan hyllyltä mukaan!!

  Tää on hyvä haaste, olen jo muutaman haasteeseen osallistuneen postaukset lukenut. Hauska lukea ja verrata muiden kuvausprosesseja omiin ja mielenkiintoista huomata kuinka luovia ihmiset ovat, mitä tulee kotistudioiden pystyttämiseen...

  ReplyDelete
 27. Hyvää oppia. Peikko kiittää. Se on joskus koittanut laittaa vanhat housut kivelle kuvan tustaksi. Mutta niistä kuvista tulee yleensä aika läikikkäitä :)

  ReplyDelete
 28. Koo, Kiitokset! Minustakin tämä on haaste on ollut erityisen mielenkiintoinen, kun on päässyt mukaan toisten kuvaussessioihin. Niistä on saanut paljon vinkkejä itsekin!

  Isopeikko, Ollos hyvä. ehkä minäkin kokeilen joskus heittää housut kivelle ja katsoa, mitä tapahtuu. Täytyy vaan ottaa varahousut mukaan ;D

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)