Pages

Wednesday, April 13

Laatu vinkkejä tuleville muoti toimittajille!

Uusi lehti on syntynyt... Tai siis oikeastaan uusi monikanavamediakonsepti (ihana sana!). Tai on siitä jo jokunen aika, kun se syntyi. Mut siis kyl te tajuutte...

Minua alkoi heti kiinnostaa kyseinen monikanavamediakonsepti: olenhan itsekin toimittaja! Työskentelen Lumpuissa Lontoon kirjeenvaihtajana!

En tosin ole viime aikoina pahemmin jaksanut sinne mitään kirjoittaa (mutta eipä ole kukaan muukaan, joten no hätä), koska talvella oli vähän kylmä ja nyt viime aikoina on ollut sen verran kivat ilmat, etten ole viitsinyt.

Ei kuitenkaan kannata huolestua tässä vaiheessa: en ole vaihtamassa leiriä, vaikka lehteen (tai monikanavamediakonseptiin) vielä yhtä laatutoimittajaa tarvitaan!

Eli vinks vonks teille, joita ei Lumppuun huolittu (sinne tosin taidettiin huolia kaikki): this could be your chance!!!!1

Tässä viime hetken vinkit hakijoille (koostin ne tutustumalla uuden monikanavamediakonseptin sisältöön):


- Varmista, ettet osaa yhdys sanoja.

- Päätä kaikki tai ainakin suurin osa virkkeistä kolmeen pisteeseen...

- Kirjoita itsestäsi samassa virkkeessä sekä kolmannessa että ensimmäisessä persoonassa (antaa salaperäisen ja skitson vaikutelman, mutta hulluushan on muotia).

- Käytä kummallisia sanontoja, ne herättävät mielenkiinnon (Esim. ”valinnan laajuus” tarkoittanee valikoiman laajuutta, ehkä... Haasta lukija käyttämään päättelykykyään!).

- Typota mahtollisimma palajo (se antaa sinusti kiiresön ja huoletoman ja enerkisen ja kuulin vaikutuksen/vaikulteman/whtevör).

- Käytä mahdollisimman runsaasti futuuria, jota ei virallisessa suomen kielessä ole. (Tämä palsta tulee sisältämään sitä sun tätä ja toivottavasti tulette pitämään siitä sun tästä!)

- Käytä välimerkkejä miten, sattuu!?


Ei muuta kuin hakemusta rustaamaan!

Juttuideoina voisi olla vaikka päivän rätti (otettu tosin jo aika päiviä tai pikemminkin vuosia sitten)...


...ja maalausvinkit!


Minun on nyt ihan pakko esitellä vielä kestosuosikkini: nimittäin viestintäkalsarit.


 Olen näistä kirjoittanut joskus aiemmin täällä, mutta pakko ilmoittaa, että pöksyt ovat erittäin hyvää laatua ja toimineet käytännössä muutenkin tehokkaina viestijöinä – suosittelen!

***

Idean tähän kirjoitukseen sain täältä.

18 comments:

 1. Oi kiitos, kiitos Elegia tästä.!! ... Nyt tämä osaa tehdä työ paikka hakemukseni oikea oppisesti... !!

  ReplyDelete
 2. :D Tota, noi, nii ku, mähän voisin niin kuin ruvtea seuraan ... heidän moni kanva julkaisuaan. !!! Oi ihguuu

  ReplyDelete
 3. Kiitos, kiitos, kiitos Elegia! Onneksi ei hän koskaan ole halunut muoti toimittajaksi... Muuten vain tykkään kirjoittaa yhdyssanat yhteen ja olla käyttämättä futuuria.
  Tosin olen viime aikoina huomannut, että kielioppisäännöt ovat alkaneet unohtua. Lieneekö syynä jatkuva altistus ulkomaisten kielten sekoitukselle.

  ReplyDelete
 4. Tupsahdin tänne vasta eilen Harmittoman Tiinan kautta, mutta jo nyt viihdyn!

  Itse kun olen tässä ammatissani jo niin loppuun ajettu, niin pitäisikö suorilta pistää hakemus tuonne menemään?!

  ReplyDelete
 5. Siis... kiitti tästä !!!1!!
  Täytys varmaa alkaa opettelemaan noit sääntöi :O)

  ReplyDelete
 6. Monikanavamediakonsepti... Sanahirviö, joka ei tarkoita yhtään mitään.

  Mähän muuten kanssa olen hyväksytty Lumppujen toimittajaksi, mutta en ole vielä kertaakaan toimittanut sinne mitään. Oh shit.

  Viestintäkalsarit naurattaa, vaikka vakava asia onkin. :D

  ReplyDelete
 7. Voisihan tuo lehti toimia opetusvälineenä. Kieliasun oikolukija jättäisi omat korjauksensa näkyviin juttuihin.
  Ei silti en tule lukemaan kyseistä lehteä.
  Haastavalta kuulostaa.

  ReplyDelete
 8. Loistavaa! Hakisko vihdoinkin töitä...bloimittajana... hallitsen nuo kolme pistettä täydellisesti. Ja muutenkin on kymmenien vuosien kokemus vääränmaalaisesta pilkuttamisesta.
  Viestintäkalsarit voi tuottaa vaikeuksia, suosimani eivät välttämättä MAHDU konseptiin, mutta kanavia niissä on, vähintään kolme ja joskus enemmänkin, jos kuvaisi vain niitä kanavia yksitellen... mietin kolmen medi-aalisen-tatiivisen pisteen verran.

  ReplyDelete
 9. Voi sun kanssa :D Oon itsekin tuohon lehteen tutustunut, kun siitä niin paljon on muotiblogien keskuudessa puhuttu, ja reaktioni on ollut sama: EI näin! Mutta ehkä tämän lehden kohderyhmän ei ajatella kiinnittävän huomiota kielioppiin tahi muuhun kirjoitukselliseen puoleen ja tähän vedoten menty sieltä missä aita on matalin. Sääli, näin menettävät varmasti monta potentiaalista lukijaa.

  Joku kirjoittajista omassa blogissaan puolusteli kirjoitustyyliään ("no siis mä oon mä ja kirjotan just sillee ku haluan") ymmärtämätta että on eri asia kirjoittaa lehteä kuin omaa nettiblogia.

  ReplyDelete
 10. Raakaa todellisuutta! Jostain luin, että tytöt osaavat sen kielioppihomman paremmin kuin pojat. No, minä en ainakaan ;)

  ReplyDelete
 11. ...mita ihmetta tarkoittaa kohta pisteiden lopettamisella? en mina ainakaan ikina kirjoita niin...eli en voi tota duunia hakea...voih. mutta muute laiffi o iha jees............

  ReplyDelete
 12. Siis, noillahan kriteereillä pääsisi Lumppuihin harjoittelijaksi oiko päätä, oiko lukijaksi ainakin.

  Pitääkin päivittää Lumppuja tuota pikaa, jotta kevät uutuudet näkevät päivän valon. Jotakin kierrätys muotia voisin laittaa tai kierrättäisikö jonkun Lumpun vanhan jutun. Se olisi eko loogista.

  Onneksi on Elegia, meidän Lont oon kirjeen vaihtajamme!

  Tiina lle voisin sanoa että tiedän kyllä ettei ole mitään koskaan toimittanut Lumppuihin. Nih. Aina voi korjata asian.

  ReplyDelete
 13. Muistelen katselleeni kyseisen monikanavamediakonseptin perinteistä printtimediakonseptia kaupassa ja hetkellisesti viehättyneeni sen ulkoasusta. Onneksi en avannut. Saati ostanut. Tämän kertomasi perusteella tällainen kielipoliisi olisi saanut aivoveritulpan aika äkkiä.

  ReplyDelete
 14. Onneksi mun inhoni naisten-/lifestylelehtiä (puhumattakaan juorulehdistä) kohtaan on niin suuri, ettei olisi tullut mieleenkään ostaa kyseistä painosta!
  Sun vinkkien perusteella mussa olis kyllä toimittajapotentiaalia, ainakin mä osaan kolmen pisteen käytön hyvin... (noin) =D

  ReplyDelete
 15. Peikkooppikintästäpaljonuusiajuttuja.

  ReplyDelete
 16. Suit you, sir! Suit you, ma'am.
  Mon i kana va med ia konsept i! Joo, kuulostaa kyltyrelliltä tosin vähän korruptoituneelta ruottilta.
  Pikkuisen piipahdin siellä mistä idean noukit ja sieltä tarttui vielä pari herkkua, oi oi kun silmä heti nappas ne mukaan: live –tapahtumien, 16-35 vuotiaat. Näinnäinnäiäiäi. Kukaan ei suomen kieltä rääkkääkkään paremmin ku suomalainen.

  Nerokas vinkki nuo viestintäkalsarit, lisävinkki: Punaiset ne olla pitää. Pyykkipäivänä selviää vähemmällä hinkkaamisella.

  ReplyDelete
 17. Lupaan korkata Lumppu-neitsyyteni tämän vuoden puolella! ;D

  Lukaisin yhtä noista monikanavamediakonseptin blogeista ja tsekkasin yhden videopostauksen. Ei se oikein osannut puhuakaan Suomea, taivutusmuodot ja sanavalinnat olivat hiukan kyseenalaisia, joten ei kai voi vaatia osaamaan kirjoittaakaan. (En halua dissata, mutta olen huolissani suomalaisten nuorten kielitaidosta!)

  ReplyDelete
 18. Heljäseni, ei muuta kuin hakemus postiin!!!!1

  Celia: Kandee ehdottomasti alkaa seuraa tota uutta lehtee tai siis monikanavajuttua, niin tulee toi kielen huolto hoidettuu samal!

  Tuija: No ei susta sit edes olis muoti toimittajax! ehkä sun kantsis kuitenkin tilata toi lehti, niin voisit samalla huoltaa suomen kieltäs! :D

  Nuori Nainen, tervetuloa ja kiva että viihdyit! Pistäydyn kylään sinun luokse piakkoin! Ja ehdottomasti vaan hakemus menemään – tuossa hommassa tuskin pääsee palamaan loppuun, jos vain jaksaa vaihtaa vaatteita tarpeeksi usein :D

  Mymskä, Ala ihmeessä ja sit pistät hakemuksen menee!

  Tiina, Sanos muuta. Olen miettinyt eilisestä lähtien, mitä tuolla (sana)hirviöllä yritetään viestiä mutten ole vieläkään tajunnut. Mut ehkä mä olen vähän lääst siisön.

  Taidat kyllä olla maailman epäaktiivisin toimittaja, lol :D

  Arleena, Opetusvälineenä se olisikin oiva! Jos tekstiä erottaisi punakynän alta :D

  Sirokko, ehdottomasti haet bloimittajaksi!!!! Ja sullahan olikin jo hyvä juttuidea: tee vaikka kolmiosainen (tai niin monta kanavaa kun viestinkalsareissa on) juttusarja viestintäkalsareita – runsaasti kuvia mukaan!!!

  Karoliina, Minä en lue muotiblogeja (paitsi Lumppuja), joten minulta meinasi ihan mennä ohi tämä uusi Lumppujen kilpailija!

  Vakavasti ottaen, ei tekisi varmaankaan pahaa kohderyhmälle, jos saisivat vaihteeksi lukea kieliopillisesti oikeaa tekstiä. :D

  Lepis, Ihan heti ei uskois :D Tai sitten pelottaa tosi paljon poikien taso...........!

  BLOGitse, Onneksi voit aina tilata lehden!!!1

  Susu, Meillä ei taidakaan Lumpuissa olla oiko lukijaa! Ehtisköhän tuo New Lookin oiko lukija tulla oiko lukemaan lumputkin?!

  Kierrätys kunniaan joo! Kierrätä ihmeessä jotain sinne – ihan sama mitä! Minulla on juttu idea varastossa, mutta en taida just nyt ehtiä sitä toimittaa, koska saan arvovieraita tänne linnaani. Mut ehkä sen jälkeen!

  Kirsikka: Aivoveritulppa olisi tosiaan voinut olla lähellä. En ole itse kyseistä lehteä käsiini saanut, mutta sen perusteella, mitä olen lukenut, en epäilisi tulpan kehittymistä ollenkaan!

  Koo, Minä tässä juuri mietin kehtaanko pyytää arvovierastani tuomaan kyseisen lehden minulle Suomesta. Olisi kiva nähdä ja kokea se itsekin! :D

  Peikko, Sinustahan tulisi muuten hyvä toimittaja! Sinulle perustettaisiin oma palsta, joka käsittelee turkiksia! :D

  Kutis, Se onkin oikea oiko lukijan taivas tuo uusi lehdykkä!

  Tiina, Hyvä hyvä – ei muuta kuin neitsyyttä menettämään!

  Minäkin olen huolissani suomalaisten nuorten kielitaidosta. Mikähän siinä opetuksessa oikein menee pieleen? Vai meneekö hommat pieleen opiskelijan päässä?!

  Tähän on muuten pakko sanoa tälleen kohtuullisen vakavasti, että minulla on Naamiksessa joitakin koulukavereita peruskouluajoilta ja osa heistäkään ei osaa yhdys sanoja! Siis what?!

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)