Pages

Friday, June 17

Hoidetaan sitä terveyttä muuallakin


Jos kehtaa Suomessa napista arvaus terveyskeskuspalvelujen toimivuudesta, usein muistutetaan, että pitää olla kiitollinen, että sellaista edes on. Ikään kuin ei saisi kritiikkiä esittää, koska lahjahvosen hampaat ja plaa plaa.

Täälläkin on kunnallinen terveydenhuolto. Se *ei maksa (periaatteessa) mitään. Ainakin pk-seudulla maksetaan kolmesta ensimmäisestä käyntikerrasta jokin summa (oliskos about 12 euroa) ja vasta sen jälkeen se on *ilmaista.

Täällä ei makseta mitään, jos hoito kuuluu ns. "yleiseen hoitoon". Hoidan siis täällä samoja asioita kuin Suomessa mm. reseptin uusimista. Käyntikerrat eivät maksa - ei edes ekalla kerralla.

Lääkkeetkään

(en tiedä mitä kaikkia lääkkeitä tämä koskee, mutta ainakaan minun päälääkkeeni eivät maksa minulle kuin reseptimaksun riippumatta siitä saanko niitä yhden vai kaksi kuukautta)


eivät periaatteessa maksa: niistä maksetaan lääkkeiden hakemisen yhteydessä ns. reseptimaksu (muistaakseni £7,20) apteekkiin, mutta itse lääkkeet eivät maksa.

Myöskään perusrokotteet eivät maksa. Olen nyt saanut kaksi hepatiittirokotusta ja saan vielä yhden. Käsittääkseni minulla on sen jälkeen lähes elinikäinen suoja hepa A:ta ja B:ta vastaan.


Suomessa arv terveyskeskukseen sai jonotella vastaanottoaikaa pari viikkoa, ellei ollut niin röyhkeä, että sanoi olevansa akuuttipotilas ja vakuuttanut olevansa vähintään kuolemassa. Minä en niin kehdannut koskaan tehdä, vaan odottelin kiltisti ne pari viikkoa.

Täällä ajan lekurille saa 48 tunnin kuluessa eli toisin sanoen parin päivän päähän. Tämä on toiminut minulla joka kerta ainakin siinä asemassa, johon olen rekisteröitynyt. Ja voin kertoa, että olen joutunut ramppaamaan siellä useinkin lääkkeitteni takia.

Viime viikolla sain myös kutsun papa-kokeeseen. Ei maksa minulle mitään. Eli täällä harjoitetaan samaa kuin Suomessakin eli seulontoja/ennaltaehkäisyä.

Asiakaspalvelu neuvonnassa/respassa on yleensä tylyä, hymytöntä ja muutenkin perseestä, mutta lääkärit ovat aina olleet todella ihmisläheisiä.

Kuvitelma, että täällä saa aina ja kaikkialla hyvää palvelua ja ihmiset ovat ystävällisiä, on myytti: on eri asia hengailla ja saada palvelua jossain turistialueella kuin asua ja olla osa "paikallisia".


*eli tuetaan verovaroin. Ei voi kirjoittaa ilmaista, koska jostainhan ne hillot revitään eikä ole ilmaista lounasta saati illallista.

29 comments:

 1. Suomen yleinen terveydenhuolto on jarkyttavan huonolla tasolla! Nyt taalla ollessani olen pariin otteeseen joutunut terveyskeskuksen palveluihin turvautumaan, ja kylla on onnetonta.

  Laakareita ei koskaan ole, vapaita aikoja ensi syksylle ja palvelu tosi tökeröa. Tanaa kun kavin vihdoin laakarin vastaanotolla (ensin kehotettiin varaamaan aika syyskuulle, mutta sanoin etta en ole taalla silloin ja todellakin, epailen todella vakavan paikan nyt olevan kyseessa ;)) kyselin samalla kuinka paasisin papa.kokeeseen kun edellisesta on vuosia. Minulta kysyttiin, onko sitten jotain kovia kipuja tai muita oireita? No ei, vastasin, mutta kun en tosiaan vuosiin ole sita otattanut, ja aina kehotetaan vahintaan parin vuoden valein... Mutta ei, jos ei siis oireita ja kipuja ole, niin kuulma turha mitaan papa-kokeita ottaa! Huoh...

  ReplyDelete
 2. Kiinnostavaa luettavaa nuo sinun käyntisi sikäläisessä terveyskeskuksessa. On mukavaa lukea miten muualla toimitaan.

  Hyvä, että olet saanut reseptisi uusituksi.

  Täällä meidän kunnassa on lääkäriin pääsy helpottunut, enää ei tarvitse odotella kahta viikkoa. Kokonaan toinen asia on jatkotutkimuksiin pääsy.

  ReplyDelete
 3. Meillä saa ajan muutaman tunnin odotuksella, jos älyää varata päivystysajan, vain päästääkseen lääkärille, joka ei puhu suomea.
  Harvemmin olen viitsinyt vaivautua, ajan mielummin 60km Helsinkiin yksityiselle työterveyslääkärille. Ihana äitini maksaa lapsosen vakuutuksen, joten myös hänen kanssa saadaan nauttia yksityislääkärin palveluista.
  Viimeisin varsin mielenkiintoinen ratkaisu, jonka terveysasemat tekivät, on se että eivät uusi yksityisen lääkärin kirjoittamia reseptejä, ei edes allergia- tai astmalääkereseptejä akuuttisti, tuli tämäkin kokeiltua...

  ReplyDelete
 4. Mielenkiintoista kuulla millaista julkinen sairaanhoito on Brittein saarella.Paremmalta kuulostaa kuin Suomen huonoksi mennyt terveydenhuolto.Täällä on pakollinen sairasvakuutus,josta veloitetaan tulojen mukaan.Saan itse valita erikoislääkärit,saan vaihtoehtoisia hoitoja alennetulla hinnalla,lääkkeet alennuksella ,(teillä hyvin,kun ei maksa mitään).Olen ollut tyytyväinen täkäläiseen terveydenhuoltoon,joka Suomen jälkeen tuntuu tosi hyvältä.

  ReplyDelete
 5. Lisaisin tahan viela, etta mitaan poliklinikka maksuja ei Briteissa myoskaan ole. Esimerkiksi synnyttaessa. Sen kuin menee vain pukkaa ;) Eli jalleen taysin ilmaista.

  Itsellani ei ole mitaan valittamista brittilaisesta terveydenhuollosta, painvastoin. Parasta, mita olen koskaan saanut. Fysioterapiat ja kaikki taysin ilmaista ja ilman odotteluita. Jopa lasten synnyttya, sen sijaan, etta lahdin nyytin kanssa "neuvolaan", tuli terveydenhoitaja ja katilo kotikaynneille puolentoista kuukauden ajan. Se oli luksusta :)

  Ja tosiaan laakkeissa on kiintea reseptimaksu laakkeen hinnasta riippumatta. Paitsi tyottomat, raskaana olevat, elakelaiset ja opiskelijat saavat ilmaiseksi ilman reseptimaksua. Ainakin viela kolme vuotta sitten!

  ReplyDelete
 6. Mielenkiintoista kuultavaa.ja todella hyvaa palvelua siella teilla.
  Olen kuulostellut Suomen terveyspalveluita,niin alaspain menee koko ajan.
  Taalla meilla on valtion ilmaiset laakarit ja laakkeeet vain vahavaraisille.Tulojen ja omaisuuden mukaan sitten luokitellaan.
  Vakuutuksia on monenlaisia.
  Saas nahda,milloin tanne tulee paiva,jolloin on yhtenainen (kela) kaikille.

  ReplyDelete
 7. Tuntuu siltä, että Suomessa on JOSKUS ollut hyvä ja vertailukelpoinen kunnallinen terveydenhuolto, mutta kaikkein leikkauksien yms. jälkeen meille on jäänyt vain se ikuinen mielikuva, että on lottovoitto syntyä Suomessa.

  ReplyDelete
 8. Karoliina: Muutama vuosi sitten ainakin pk-seudulla oli tosi pahat ruuhkat. Minulla oli mahdollisuus käyttää myös työtereveyshuollon palveluja, mutta pääongelmieni takia yritin päästä kunnalliseen (en halunnut "leimautua" työssäni).

  Lääkäriin pääsi tosiaan vasta parin viikon päästä ja lekuri oli ulkomaalainen ja meille tuli konflikti. Kirjoitin siitä taannoin vanhaa blogiinikin. Kai niitä alueellisia eroja on, mutta luulen että suuremmissa kunnissa ongelmat jatkuvat.

  Ja ongelma on tosiaan se, että hoitoon pääsee vain ne puolikuolleet. Itse hoidin hammaslääkäri ja -kynisasiat yksityisellä, koska olisi ollut ihan turha kuvitella pääsevänsä kunnalliseen niitä tutkimaan. Minä kun mieluummin tosiaan otan sen papan ja tsekkatuan leegot vuosittain enkä esim. sitten, jos on "tilanne päällä".

  Täälläkin näkee etnisiä lekureita ja minulla on joka kerran ollut eri lääkäri, mutta he puhuvat sujuvaa englantia ja ovat suunnilleen ajan tasalla tilanteestani.

  Unelma: Alkuvaikeuksien jälkeen (se, etten ollut tajunnut rekisteröityä mihinkään) on tosiaan hommat hoituneet hienosti, jos ei välitä respan sitruunan nielleistä asiakas"palvelijoista". ;)

  Suomessa lienee tosiaan alueellisia eroja sen suhtee, miten palvelua saa.

  Koo: Minä en koskaan kehdannut ottaa päivistysaikaa, koska mielestäni ajanvaraaja oli melko haluton sellaisia edes antamaan. Ja minä en kehdannut sellaisia edes vaatia.

  Tärkeimmät asiat hoidin minäkin yksityisellä eli molempien päiden reikien syynäämiset ;) Täälläkin olen käynyt vain yksityisellä hammaslääkärillä.

  Yaelian: Hyvin näyttää tosiaan täällä toimivan ainakin minun ja mieheni osalta. Täällä saa myös valita terveysaseman, johon rekisteröityy (kunhan se on siis omalla postinumeroalueella). Itse valitsin omani sijainnin mukaan.

  Mielenkiintoista kuulla myös, millainen käytäntö siellä on. Suomen terveydenhuollon "ilmaisuutta" pidetään jotenkin erikoislaatuisena, mutta alkaa tulla ilmi, ettei se nyt niin kummoinen ole muihin verrattuna.

  Eryah: Oh, mielenkiintoista kuulla! Pitäisiköhän hommaantua raskaaksi ihan vain siitä ilosta, että saa synnyttää ilmaiseksi (vitsi!!! ;-))))))

  Olen ehkä kysynyt tätä aiemmin, mutta haluatko kertoa kuinka kauan asuit täällä? Osasit kertoa ihan uutta tietoa minullekin. Luulen, että tuota reseptimaksua ei ole edelleenkään olemassa mainitsemillesi ryhmille, sillä minulta on joskus kysytty, onko minulla (jotain, en muista mitä) ja kerrottu, että jos on niin, ei tarvi maksaa reseptimaksua.


  Sateenkaari: Minut on tämä julkisen terveydenhuollon taso täällä tosiaan yllättänyt - ja pelkästään positiivisella tavalla.

  Hyvä, että siellä tuetaan kuitenkin vähävaraisia, vaikkei kaikille sitten palvelua olisikaan tarjolla samaan hintaan. Ei ehkä tasapuolista, mutta tärkeää on, että kaikilla on mahdollisuus saada hoitoa.

  ReplyDelete
 9. Tiina: Niinpä. Onhan se kunnallinen terveydenhuolto varmasti vielä vertailukelponen, mutta ne kulta-ajat lienee ohi, mutta silti yritetään pitää yllä sitä vanhaa (nykyään virheellistä) mielikuvaa.

  ReplyDelete
 10. Taalla Israelissa paasen omalaakarille joko samana tai seuraavana paivana. Erikoislaakareita on pitka lista, toisille on pidempi, toisille lyhyempi jono. Mieheni paasi aikoinaan halutessaan polvikierukkaleikklaukseen muutamassa viikossa. Itse kayn gynella kerran 3 kuukaudessa (han niin haluaa, ei mitaan erikoista vaivaa). Ottaa papan kerran vuodessa, lahettaa mammografiaan kerran 2 vuodessa (se maksaa alle 50-v 20 euroa, vanhemmille ilmainen) ja luuntiheyskin tehtiin joku aika sitten, en muista maksoiko mitaan. Hammashoidot maksullisia, mutta saatavuus nopeaa ja halvempaa kuin Suomessa esim implantti n 800 euroa, Suomessa kuulemma 2000.

  ReplyDelete
 11. Maailmat ovat erilaisia. Se on hyvä.

  ReplyDelete
 12. Ei ole montaakaan vuotta siitä. kun varoteltiin, ettei Viroon kannata mennä minkäänlaiseen lääkärihoitoon, väitettiin että Suomalainen lääketiede on maailman huipputasoa.
  Tänä päivänä Tallinnassa ravaa solkenaan ihmisiä kauneusleikkausten lisäksi hammashoidoissa (huomattavasti halvempaa) ja varsinkin silmälaseroperaatiossa. Kaveri kävi sellaisessa pari vuotta sitten mm. sen takia, että sieltä sai saman leikkauksen modernimmalla tekniikalla (=pienemmin arvin) ja tonnin halvemmalla!!
  Jotain tästä terveysturismista kertoo sekin, että lähes joka paikasta saa suomenkielistä palvelua ja mm. silmälasereita on useampi ihan sataman lähellä.

  Voidaan puhua todella "ulkoistetusta" lääkäripalveluista, koskahan pääkaupunkiseutu alkaa lähettämään potilaansa lahden yli??

  ReplyDelete
 13. Ma asuin siella noin kymmenen vuotta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etta olisin asioista jotenkin perilla :D (onko blondi koskaan?!)

  Ma jain miettiin, etta mitahan ne olis sulta voineet kysya. Varmaan joko opiskelija- tai elakelaiskorttia, tai sitten jos on tyoton, niin benefitit maksetaan kai jonkun reference nron kautta, eli ehka sita referenssia sitten tms. En kylla muista enaa, kauheeta kun paa pehmiaa... Ainiin, ja siis sairaselakelaiset tietenkin saa kanssa laakkeet ilmaiseksi. Ja kaikkia laakkeita ei tietenkaan kannata ostaa reseptilla, jos siis on esim. normaali over the counter-laake kyseessa (esim. joku flunssa tms. laake). Se voi tulla halvemmaksi ostaa ihan normihinnalla.

  ReplyDelete
 14. Öh, mun kokemukset brittien terveydenhuoltosysteemistä ovat yhden kerran varassa, eikä se päättynyt hyvin. Laps sai pahan korvatulehduksen matkalla (tärykalvo puhkeis), mentiin läheiseen sairalaan, vau: heti sisään, heti lääkkeet. Mutta, laps oli saanut nelinkertaisen antibioottiannoksen painoonsa nähden! Vaikka lusikoitiin sitä varoen (aistittiin että tässä joku mättää, eikä annettu ihan koko annosta). Mutt silti: laps sai penicilliiniallergian siitä keikasta. Joo, ei voi tuomita yhden epäonnistuneen keikan takia, mutta joskus siitä seuraa elinikäinen vaiva. Kotomaassa taas on aina tullu apu kun on tarvis. Kaipa se on vähän alueestakin kiinni.

  ReplyDelete
 15. Voikun täälläkin olisi noin! Ilman "Medical card" ia ("vähätuloisille" ja jonka saanti riippuu perheen yhteenlasketuista tuloista) lääkärikäynti maksaa 50-60 euroa joka kerta, lääkkeistä joutuu maksamaan 120 euroon asti kuukaudessa (sen jälkeen "ilmaiset"). No se on sama, että kun on onnistunut saamaan itsensä hyväksytyksi lääkäriaseman potilaaksi niin lääkärin saa hyvällä tuurilla samaksi päiväksi - viimeistään seuraavaksi.

  Jatkotutkimuksiin voi sitten päästä ilmaiseksi kunhan jaksaa jonottaa (jos pysyy hengissä); 3 kuukautta on äärimmäisen lyhyt aika, 12-16 kuukautta normaalia

  ReplyDelete
 16. Lisaan oman viime aikaisen kokemukseni Hgin terveysasemalta.
  Poistatin ikivanhan, koteloituneen hyttysenpiston koska halusin tietaa varmuudella ettei se ollut muuta kuin luulin.
  En saanut aikaa omalaakarille kun han oli niin varattu eli sain toisen lekurin tekemaan nipsaisun tervasemalla.
  Apua.
  Nainen tulee sisalle kuin yleinen syyttaja: han haluaa nahda kaikki tapaukset ennen toimenpidetta. (Olisi lukenut paatteelta niin olisi tiennyt etta pikku juttu kyseessa.)
  Sanoin etta voi lahtea poiskin. Ei tarvinnut. Eka puudutuspiikki lensi pitkin sankya ja mun vaatteita. Toinen meni ehka jonnekin muualle koska iho ei ollut puutunut kun han jo leikkasi haavaa..oikein ihana tunne. Han ei siis odottanut etta puudutus ehtisi vaikuttaa. Tarvittiin viela muutama shotti ennen kuin kohta puutui.
  Operaation aikana lekuri halusi tietaa kuka oli buukannut ajan, nimi sanottiin aaneen, han manasi miten taas on huonosti toimittu jne.
  Mina tein valituksen hel.fi sivujen kautta. About viikon kuluttua tuli info etta juttuni on kasittelyssa ja linkki mista paasen seuraamaan asiani kasittelya.
  En halua ikina enaa nahda ko. lekuria ja sen tein selvaksi myos valituksessani.
  Juttelin omahoitajani kanssa ja han sanoi, etta mikaan ei muutu, parane jos me asiakkaat emme tee virallisia valituksia. Totta. Ei auta narista kahvikupin aaressa vaan osoittaa valitus sinne mihin se kuuluu.
  Muuten johto ei saa koskaan tietaa mita asiakaskohtaamisissa tapahtuu...

  Onneksi omalaakarini seka -hoitajani ovat todella nastoja tyyppeja!

  ReplyDelete
 17. Tässä yksi kyynikko on päättänyt olla sairastumatta. Minulle on tehty elämänikäisiä hoitovirheitä, joista en nuorena edes älynnyt vaatia korvauksia. Todennäköisyys pysyä hengissä käymättä lääkärin pakeilla on suurempi kuin käymällä siellä : )

  ReplyDelete
 18. Tossa torstaina olin Marjan sairaalan päivytyksessä aivan järkyy. Odottaa ei tarvinut kun oli Venäläis syntyperää oleva 3 minutin lääkäri.Katsomisen ja tutkimisen lisäksi. Resepti ja sairasloma lappu käteen ja ulos. Jäin aivan huuli pyörälle va fack mitä nyt,vaatteita pukien ulos mennessäni.
  Sellaista meillä Helsingissä :)

  ReplyDelete
 19. Mielenkiintoista lukea miten muissa maissa toimii systeemit :) Täällä saa odottaa terv.keskuslääkärille pääsyä keskimäärin kuukauden ellei sitten ole pokkaa mennä päivystykseen jonottamaan. Olen kyllä hehkuttanut blogissani suomalaista terveydenhuoltoa mutta terveyskeskukset ovat aika hurjia paikkoja. Etenkin nuo jonotusajat.

  ReplyDelete
 20. Tähän alkuun haluan mainita ihan yleisesti, että pointtini tässä postauksessa EI ollut haukkua suomalaista terveydenhuoltoa. Sen sijaan KYLLÄ halusin olla kriittinen ihan siinä missä olen muitakin asioita kohtaan maasta ja kulttuurista riippumatta.

  Anumorchy: Kiitos kommentista, mielenkiintoista kuulla, miten siellä on asiat. Minusta on hyvä tietää, miten muualla asiat toimii kuin vain siinä omassa kotimaassaan. Antaa vähän perspektiiviä. Täällä en ole käynyt kunnallisessa hammashoidossa, mutta yksityisellä kylläkin. Hinnat olivat samaa luokkaa kuin Suomessa yksityisellä.

  Peikko: Niin onkin ja minusta on antoisaa tietää, miten meillä ja miten muualla.

  Koo: Mielenkiintoinen kommentti! Minulla ei ole kokemuksia Viron hoidoista, mutta sen sijaan lähes poikkeuksetta suomalaiset lehdet teilaavat uutisissaan nämä palvelut. Sanotaan, että halpoja ovat, mutta hyvin kyseenalaisia.

  Eryah: Oi, niin kauan! Kyllä sinä varmasti aika paljon tiedät :) Ja muuten apteekissa kysytään yleisesti Do you have a benefit ja jos on, voin saada maksutta. En ole aiemmin tajunnut, mihin se liittyy - olen vain tiennyt, ettei minulla ole mitään etuuksia. Joskus myös työnantaja voi maksaa lääkkeet, näin sanoin joku minulle apteekissa erään kerran. Ei tosin ole sitä työnantajaa, joka maksaisi :D

  Itse käyn siis lääkärillä vain pakon edessä eli tarvitse säännölliset lääkkeeni. Ja rokotusten maksuttomuus tuli ilmi ihan sattumalta, kun halusin saada heparokotteen.

  Kutis: Auts, aika kaamea kokemus. Ja ihan kammottava hoitovirhe! Toivottavasti lapsi ei saanut siitä elinikäistä vaivaa kuitenkaan...?

  Minulle määrättiin Suomessa ekoiksi e-pillereikseni ollessani 19-vuotias Femilar-nimisiä pillereitä. Sitten ihmeteltiin, kun kuukautiset jäivät kokonaan pois, vaikka tarkoitus oli että pillereiden avulla saadaan minulle kuukautiskierto.

  Noh, ne pillerit olikin tarkoitettu yli 40-vuotiaille vaihdevuosipotilaille. Lopulta kuukautiseni jouduttiin intuboimaan eli käynnistämään hormoneilla uudelleen! Tapahtui siis Suomessa arvauskeskuksessa.

  ReplyDelete
 21. Jatkan vastaamista myöhemmin, pitää tutkia hotelleja.

  ReplyDelete
 22. Hei, ma olen asunut taalla Briteissa jo reilusti yli 10 vuotta ja kylla tama on hyva omalla tavallaan. Mulla on diabetes ja mulla on sellanen kortti milla ma saan KAIKKI reseptilaakkeet ilmaiseksi, siis ei vaan diabetekseen liittyvat. Myos nuorin muksu sai kahden vuoden oikomishoidon ilmaiseksi, kaikki laakkeet ja hammaslaakari on ilmaista alle 16 vuotialle, jos on sen jalkeen opiskelemassa niin on ilmaista. Myos jos on tyoton tai sossun tuilla niin silloin on kaikki ilmaista. Tyopaikan kautta mulla on sellanen kun Occupational Health jonne voi menna halutessaan. Myoskin sairaspoissaolot voi itse kuitata 7 ensimmaista paivaa.

  ReplyDelete
 23. Heljä: Kovin on eri tavalla siellä asiat. Itse asiassa tuo vastaanottohintahan vaikuttaa samalta kuin Suomessa yksityisellä. Kiinnostava myös oppia, miten eri tavoin "naapurukset" ovat terveydenhoitonsa järjestäneet.

  Jatkotutkimuksista ei tosiaan ole kokemuksia. Toivon, ettei tulekaan!

  BLOGitse: No jopas oli kokemus! Ei kuulosta kovin ammattimaiselta käytökseltä ja toisten syyttäminen asiakkaan tai potilaan edessä on jotain aivan jätkyttävän typerää. Kyllä siinä jo uskottavuus kärsii. En ihmettele, että olisit ollut valmis häipymään - ei ole kiva, jos tulee tunne, että on maailman viimeinen ihminen, jonka lekuri haluaa nähdä.

  Mikään ei tosiaan muutu, jos ei kritiikkiä esitetä. Minulle osui kohdalle ihan kamala lekuri taannoin hakiessani apua pääongelmiin. Se oli minulle viimeinen oljenkorsi ja sitten lääkäriksi sattui henkilö, joka syyllisti minua kaikesta, mitä sanoin! Kirjoitin siitä taannoin vanhassa blogissanikin.

  Itse olin liian huonokuntoinen valittaakseni, mutta onneksi joku muu oli sen tehnyt ja se lekuri lensi mäkeen sieltä. Minulla on myös hyviä kokemuksia kunnallisesta terveydenhuollosta eli eivät kaikki minunkaan kokemukseni ihan sontaa olen ;)

  Mayo: Heh, parasta tosiaan olisi, kun pysyisi terveenä!

  AndyspaceFinland: No huh, ei kovin houkutteleva kokemus, mutta pääsit sentään vastaanotolle! Toivottavasti teki oikean diagnoosin :D

  Nin: Jonot ovat tosiaan lähteneet ihan käsistä. Meidän alueella jonotusaika oli kaksi viikkoa ennen muuttoa. Jos ei voi jonottaa, on yksinkertaisesti pakko mennä yksityiselle, koska päivystysaikaakaan ei välttämättä saa tai sitten sitä pitää kärkkyä ja soitella ja ajanvaraaja ainakin minulta kysyi oletko varma, että sinun täytyy muka päästä niin nopeasti vastaanotolle.

  Enkunalma: No kuulostaa kyllä ihan hyviltä nuo sinun kokemuksesi! Eli en höpise täällä puuta heinää ja ole ainoa, joka saa nopeaa hoitoa julkisesta terveydenhuollosta! :D Ja kiitos vielä lisävaloituksesta asiaan :)

  Ihan yleisesti tässä nyt mietin, että Suomessa pidetään mielestäni yllä vaikutelmaa, että terveydenhuolto on siellä on jotain todella erikoista ja muualla ei millään pystytä samaan.

  Ihmeellinen harha: lehdet voisivat joskus tehdä jutun, jossa kertovat vaikkapa eri EU-maiden terveydenhuollosta. Puhkeaisi se kupla Suomen ainutlaatuisesta julkisesta terveydenhuollosta sielläkin.

  ReplyDelete
 24. Systeemi siellä kuullostaa hyvältä. Mulla on sellanen oma fiilis (ei perustu kuin mutuun), että täällä pitäisi olla työssä, jossa on työterveyshuolto, jotta pääsee lekuriin silloin kun tarvii ja saa sen mitä pitääkin. Se on tietysti totta, ettei aina tee mieli hoitaa asioita työterveyden kautta, joten jos terveyskeskus ei sitten toimi, niin pitäisi olla rahaa käydä yksityisellä. Kenellä on varaa, kenellä ei...

  Olen lukenut, että aina vaan enemmän vanhemmat hankkii lapselleen vakuutuksen sairasteluja varten, eli sitten käydään taas yksityisellä hoitamassa asiat.

  Pari vanhempaa tuttua on kertonut aika kauhutarinoita niistä terveyskeskuskäynneistä, joissa lääkärinä on ulkomaalainen ja yhteistä kieltä ei löydy. Aivan hirveää. Siellä ne vanhukset sitten miettivät, että riittääkö rahat mennä yksityiselle, jossa saa valita lääkärin joka on puhuu ja ymmärtää suomea. Se kaunis tarina, joka joskus oli suomessa, että yleinen terveydenhoito on kunnossa, ei kyllä näytä enää pätevän.

  ReplyDelete
 25. Siellä asuessani en tajunnut, kuinka hyvin terveydenhuolto pelasi. Piti tulla toiselle puolle jokkee, että tajusin. Heljä tuossa jo valotti, miten kallista on lääkärissä käynti.
  Englannissa vauvan syntymän jälkeen kotona kävi "Health visitor", joka rokotti, punnitsi ja tarkasti, että äitikin voi hyvin.

  En jaksa ymmärtää tuota Suomen terveyskeskusten touhua. Aikoja ei saa, lääkäreitä ei riitä maaseudulle yms.

  Täällä lääkäriin kyllä pääsee samana päivänä, kunhan vaan lyö Euroja pöytään.

  ReplyDelete
 26. Vastaan myöhemmin kommentteihin, joihin en ole vastannut. Väsyttää ja on levoton olo.

  ReplyDelete
 27. Birgitta: Omat kokemukseni täällä ovat tosiaan positiivisvoittoisia, vaikka palvelu esim. käyttämässäni terveuskeskuksessa onkin respan osalta suorastaan tylyä.

  Itse hoidin Suomessa selkeästi työhön liittyvät jutut työterveydenhuollossa: ei tosin ollut paljon huollettavaa. Kerran poskiontelotulehdus ja häntäluun murtuminen. Mutta pääasioita en halunnut sinne mennä hoitelemaan, koska kävin muutenkin muualla saamassa hoitoa. Sitä paitsi olin töihin mennessäni valehdellut siinä dep-seulassa. Eihän siihen voinut vastata totuudenmukaisesti, koska muuten olisi voinut olla työpaikka vaarassa.

  Minulla on muuten kokemusta juuri noista terveyskeskuslekureista, jotka eivät kunnolla osaa suomea eivätkä edes tajua Suomen kulttuuria.

  Vihreätniityt: Pitäisiköhän hommata vauva, kun on noin helppoa! :D Vitsi vitsi, oli pakko. ;)) Täälläkin on mahdollista päästä samana päivänä lekuriin (jos on tosiaan akuutti hätä), mutta täällä ohjeistetaan, että kun tarvitsee aikaa, kannattaa varautua siihen, että sen saa 48 tunnin kuluessa. Tuo on toiminut minun kohdallani.

  Kiitokset teille kaikille mielenkiintoisista kommenteista! Näitä juttuja oli mielenkiintoista lukea.

  ReplyDelete
 28. Minulla oli tänään puhelinaika lääkäriltä eli lääkärin piti soittaa 13.30–14.00 välillä (oma terveysasema kiinni, ns, omalääkri koko kesän lomalla, toisen terveysaseman lääkäriltä soittoaika).
  Ei soittanut. Kysyin sitten keskuksen numerosta asiasta ja sanoivat hoputtavansa lääkäriä ja lääkäri soitti sitten äsken vähän ennen kolmea.

  HUH! Hoono soomi, tuskin ymmärsin, mitä sanoi. Kiukkuinen kiireinen ääni. Sanoi, että pitää tilata aika lääkärille, jos haluaa tarkempia ohjeita. Jep. En minä ollut ehdottanut, että lääkärin pitää soittaa minulle! Olisin tilannut suoraan lääkärille ajan, jos se olisi ollut puhelinajan vaihtoehtona.

  Nyt kolme terveysasemaa on kesän kiinni, meidänkin alueemme, enkä halua mennä tuon kiukkuisen huonoa suomea puhuvan lääkärin vastaanotolle, jollei ole vihoviimeinen pakko.
  Jospa polveni paranisi jotenkin ja pärjäisin vaikka syksyyn, jos silloin olisi jo oma
  terveysasema taas auki.

  Maksu on nykyisin 13,70 e kolmelta ensimmäiseltä kerralta.

  ReplyDelete
 29. Marja-Leena, hyi kauhistus mikä kokemus! Minulla on vähän vastaavanlainen eli hoono soomi lekuri mennessä vastaanotolle viimeisenä keinona saada apua (tosi paha masennusvaihe päällä) alkoi syyllistää minua asioista, jotka eivät edes liity tapaukseen, periaatteessa.

  On hienoa, että maahanmuuttaneet voivat työllistyä koulutustaan vastaaviin töihin, mutta kyllä kieli pitää osata JA tuntea kulttuuria.

  Jotenkin hullunkurista ajatella, että sinun pitää odotella syksyyn asti saadaksesi hoitoa Suomessa, jossa vieläkin jaksetaan kehua ja muistuttaa, että siellä sentään on "ilmainen" terveydenhuolto ikään kuin missään muualla koko maailmassa ei olisi yhtä hyvää.

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)