Pages

Tuesday, June 7

Ihmeellinen Israel: Jerusalem


Tein retken Jerusalemiin mieheni ja hänen kollegoidensa kanssa. Reissu oli järjestetty miehen työpaikan puolelta ja osallistuin siihen mielelläni, koska minulla ei ollut mitään sitä vastaan, että näkisin myös Jerusalemin.


Kannatti mennä: Tel Aviv ja Jerusalem ovat kuin eri maailmoja. Molemmat kiehtovia omalla tavallaan. Jerusalemissa uskonto on käsikosketeltavasti läsnä - olihan se keskeinen paikka Jeesuksen elämässä (ja kuolemassa).


Meillä oli tosi hyvä paikallinen opas (ei sillä kertaa Yaelian, hih), joka osasi kertoa hyvin sekä uskonnollisista jännitteistä arabien ja juutalaisten välillä ym. En käy tässä niitä toistamaan: historiasta ja uskonnoista kiinnostuneet voivat mennä Wikipediaan.Kuvassa vasemmalla näkyy alusta, jossa Jeesus kuulemma pestiin hänen kuoltua. Monet suutelivat sitä, minäkin kävin koskettamassa pintaa.Jos nyt jotain miinusta haluaa antaa, niin päiväretki oli aivan liian lyhyt. Jerusalem vaatisi useamman päivän.

Suurimman osan ajasta vietimme Jerusalemin vanhassa kaupungissa (jota ei sitäkään nähty läheskään kokonaan), uuden osan läpi vain ajettiin. Olisin halunnut hengailla sielläkin, mutta ei auttanut valittaa.

Samalla asenteeni opastettuja retkiä kohtaan pysyi ennallaan eli en pääsääntöisesti suosi niitä. Liian vähän mahdollisuuksia vaikuttaa mihinkään ja koko ajan on kiire.

Jäin monta kertaa jälkeen porukasta jäädessäni kuvaamaan. Lisäksi jäi liian monta koloa ja luolaa ja kujaa koluamatta, nyyh.

8 comments:

 1. Hienoja kuvia,ja tuossa kollaasissa pidän etenkin kuvasta,jossa poika leipäkärrynsä kanssa.
  Jerusalemiin tarvitsee aikaa,muuten ehtii nähdä vain murto-osan.Omasta viime käynnistä siellä on jo yli vuosi;olin siellä viime vuoden maaliskuussa kun oli Suomi-vieraita(silloin olin oppaana siellä;D)

  ReplyDelete
 2. Komeisiin historiallisiin paikkoihin pääsit kulkemaan. Jännittävä fiilis varmaankin paikanpäällä.

  ReplyDelete
 3. Voi jukrat, kun olisi mahtavaa paasta tuonne! Kaikki historia kiinnostaa, ja erityisesti lahi-idan...

  Ja joo, samaa mielta opastetuista retkista.

  ReplyDelete
 4. Jerusalemissa käyminen olisi tosi mielenkiintoista, ehkäpä jopa voisi sanoa että yleissivistävää! Pidin kuvista tosi paljon :)

  ReplyDelete
 5. Toivottavasti joskus tulee vielä uusi tilaisuus matkustaa sinne. Upeaa. Kuvatkin on jotenkin niin 'elegiamaisia', ei mitään ihan tavallista turistikamaa. Tuo alimmainenkin, tikapuut kaiken hartauden keskellä.. melkein kuin taivaaseen astumista varten (tuli pakostakin mieleen, sori vaan :)

  ReplyDelete
 6. Totta puhut ei turisti kierros riitä, itse olen asunut Israelissa 2v joista tovin aivan Jerusalemin lähellä. Joka retkellä löysi uutta ihmeteltävää.

  ReplyDelete
 7. Yaelian: Harmi, ettei ollut aikaa enemmän. Jos olisin viipynyt kauemmin, oltais voitu mennä yhdessä käymään Jerusalemissa! Minulle jäi tosiaan hinku sinne(kin), koska niin paljon jäi näkemättä! :D

  Lepis: Oli kyllä ihan omanlaisensa fiilinki sekä Jerusalemissa että Tel Avivissa. Suosittelen!

  Eryah: Oli kyllä mahtava kokemus! Tuo opastetttu retki olisi ollut ihan kiva, jos olisi esim. päivän hengaillut oppaan kanssa ja sitten jäänyt pariksi yöksi Jerusalemiin ja hengaillut ilman opasta :D

  Tuure: Mielenkiintoinen on oikea sana ja matkakohdetta valitessa kannattaa ottaa Israel vakavasti huomioon. Tel Avivista tekee helposti reissun Jerusalemiin, koska matka on niin lyhyt. Tel Avivissa voi myös helposti yhdistää ranta- ja kaupunkiloman, sillä hiekkarantaahan siellä piisaa. Itse en ole rantaihminen, mutta on ihanaa nähdä merta!

  Sirokko: Aika taivaallinen olo tuolla olikin ollessa. Jerusalemia ei oikein voi käsitellä ilman uskontoa, sillä se on siellä niin vahvasti läsnä historian kautta. Tuli aika harras olo itsellekin. Toivon tosiaan, että uusi tilaisuus matkustaa sinne tulee vielä joskus!

  Ari: Tuttu paikka siis sinulle!

  ReplyDelete
 8. Hieno kollaasi! En itse päässyt tuolla vanhassa kaupungissa kiertelemään. Kävimme vain itkumuurilla, sen enempää emme uskaltaneet tuolla pyöriä. Eksä pelkäsi terrori-iskuja, joita tuohon aikaan vielä oli paljon. Eksyimme auton kanssa Mea Shearimin alueelle ja se oli kyllä mielenkiintoinen paikka..

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)