Pages

Friday, September 23

Kaasupainotteinen koti

Tiina, joka enimmäkseen on ihan harmiton, teki postauksen kotinsa ovenkahvoista. Sieltä sain kipinän tehdä tämän postauksen, jossa kerron, mikä täällä asumisessa on toisin kuin aiemmassa kodissa Suomessa.

Rapussa on kokolattiamatto, joka "suojaa" myös portaat. Postia ei kanneta kotiin asti, vaan koko talon postit (tämä talo käsittää kolme huoneistoa) viskataan ulko-oven luukusta sisään.


Meidän huoneistomme käsittää ylimmän eli kolmannen kerroksen. Ennen jyrkkiä portaita on vain pieni kaistale tilaa avata ovi. Ei siis ole liikaa tilaa pyörähtää sisään oikeaoppisesti.


Vessanovi lukitaan työntösalpalla ja valot vessaan sytyteään/sammutetaan katossa olevasta katkaisijasta vetämällä narua.


Vessa vedetään seinässä olevasta kahvasta. Vessassa on kaksi hanaa: toisesta tulee kuumaa, toisesta kylmää vettä. Keittiössä onneksi on vain yksi hana, mutta veden lämpötilaa säädellään eri nupeista, niin kuin joskus muinoin Suomessakin.


Olemme onnekkaita, meilla on power shower. Kun namiska on ON-asennossa, vettää tulee melko hyvällä paineella. Muussa tapauksessa tulee vain aneemista liruttelua.

Muutenkin kaikkien pistokkeiden vieressä on kytkin, joka tulee laittaa päälle saadakseen sähköä. Ei siis riitä, että heittää töpselin seinään.


Kaasuliesi ei liene harvinaisuus Suomessakaan. Olen kuullut, että jotkut pitävät kaasuliettä parempana kuin sähköliettä. Minulle on ihan sama, kunhan se toimii. Ja hyvin on toiminut tähän asti.


Pesukone on keittiössä. Se on täällä yleistä.


 Keskosten muovipussi on täynnä tyhjiä ruokatölkkejä, pulloja ja muovisia maitokannuja. Ne me kierrätämme. Tien toisella puolella on kierrätyslaatikot pulloille, paperille ja pakkauskatrongeille.


Kuivauskaappia astioille ei ole. Me ratkaisimme asian ostamalla pienen pöydälle laitettavan kuivaustelineen, josta en jaksanut ottaa kuvaa.

Ikkunat avataan nostamalla ne ylös. Niiden kuuluisi pysyä ylhäällä ja muut ikkunat pysyvätkin, paitsi keittiön ikkuna. Sen väliin on tungettava jotain (käytän yleensä säilykepurkkia), että se pysyy auki. Otin kuvat, mutten jaksa laittaa niitä tähän.

Verhotangot korvaavat verhokiskot. Otin kuvan, mutten jaksa laittaa. Kämppä lämmitetään kaasulla. Ei ole vielä tänä syksynä tarvinnut lämmittää kertaakaan. Lupaan informoida asiasta joutuessamme ensimmäisen kerran kytketään lämmön päälle (eri asia tietty on, meneekö se päälle).

Kuvat käsittelin tarkoituksella aika antoisalla kädellä. Ei meillä oikeasti noin slummilta näytä.

Tämä postaus voikin samalla olla kestohaasteen 13. teema, joka on valo. Onhan tässä VALOkuvia kerrakseen!

15 comments:

 1. Sattumalta tänne eksyin blogilistan kautta.. Ja voi että, kun tulee ihania (ja ei niin ihania) muistoja mieleen taannoiselta Skotlannin valloitukselta. :) Kaikki nuo ihanuudet löytyi myös meidän asunnosta. Meillä kesti viikko saada asunnon toinen suihku toimimaan, kun ei hoksattu vetää kylppärin katosta roikkuvast narusta, josta suihkuun meni virrat! ;D Kummallinen ja ainutlaatuinen maa, ei muuta voi sanoa. :D

  ReplyDelete
 2. Mielenkiintoista nähdä miten teillä nuo asiat toimivat.Tuon perusteella sanoisin että täällä asiat muistuttavat enemmän Suomen käytäntöä noissa asioissa.Kaasuhella tosin on se yleisempi täällä,ja minullakin on sellainen.Ja totta,minunkin mielestäni on sähköistä parempi.
  Hyvä kun teillä on nuo kierrätysastiat siellä kadulla.Meiltä vietiin jätepaperinkeräysastia pois toukokuussa,ja 6 puhelua kaupungin valitusnumeroon ei ole auttanut.Sanoivat että pian.Pian kestää aika kauan...

  ReplyDelete
 3. Mekin vietimme kolme kuukautta Britanniassa kieltä oppimassa. Kaikkein kummallisin oli kaasusuihku, joten lämmitä vettä sai vasta monen yrityksen kautta:). Koska olimme maassa syksy-talvella, sai lämpimästä vedestä olla kiitollinen. Kylpyhuole oli kuin jääkaappi, sillä siellä ei ollut minkäänlaista lämmitystä. Eivätkä paikalliset ymmärtänyt miksi kylypyhuonetta pitäisikään lämmittää. No, muutenkin ovat kuumaveristä kansaa. Kun me jo puimme lapset toppahaalareihin, paikalliset mukulat juoksi pihalla shortseissa ja t-paidoissa. Mutta silti, oi silti, sielläkin oli ihanaa.

  ReplyDelete
 4. Kiva postaus!
  Tuoltahan onkin sitten mukava käydä etsimässä omat postit naapurien postien joukosta. :D

  ReplyDelete
 5. No siellä ei ainakaan kaikki kodinkoneet räjähdä yhtäaikaa kun jokaisella on oma virtanappinsa :)
  Meillä vedettiin vessa ennen tuommoisesta narusta kuin tuo mikä teillä toimittaa valonapin virkaa.

  ReplyDelete
 6. Hitto kyllä täällä on toisin, aamulla läpimälle latialle vessaa ja lämintävettä suihkussa, jota on kumminkin säädetty että olisi energia
  ystävillisempää, alussa olitotuttautminen kun ei tuu tarpeeksi painella vettä.
  Kaasuliesi on parempi sitä ne suosii meillä Suomessa parhaissa ravintoloissa paitsi illalla joku nuija on pessyt ne suuttimet tukkoon aamulla aina ihmeisään miksei tuli tuu. Se on Ravintolapuolen äien vedellä lantraamista
  sinne tänne, niinkuin miehet letkua yleensä käsittelee. Kiva postaus pidin todellakin :)

  ReplyDelete
 7. Tämä oli niin hauska! (miksi just hauska, en tiedä, mutta oli!)
  Ja voi miten tuttua! Monet kerrat on tekeleet vedetty kahvalla alas ja narulla on kiskottu valoa pimeään. Ja kuumaa vettä oli vain rajoitetusti (eikö enää?) eli kuumanvedenvaraajaan ei sopinut niin paljon kuumaa vettä että kaikki pääsisivät kylpyyn: vettä lirutettiin se 10 cm pohjalle ja siellähän yritit lämmitellä (kun ilma kylppärissä oli muuten sikäläisissä talviasteissa :o) Mutta mitäpä mukavuudesta, kun saa nahoissaan tuntea eksotiikkaa.
  Näissä eri maiden käytänteissä on jotain niin kiehtovaa, nehän kertovat paljon olennaista itse elämästä.

  ReplyDelete
 8. Meillä on tehokkaampaa noiden hanojen ja sähkövempaimien suhteen, mutta jotain hyvi vanhaa ja ihanan romanttista on brittisysteemissä.

  ReplyDelete
 9. Kiva paasta pistaytymaan teilla kuvien kautta. Kotoinen tunnelma :)

  Olisi kiva nahda lisaa kuvia muistakin huoneista :)

  ReplyDelete
 10. Olipas hauska postaus, oikein ääneen hörähtelin :)

  Kiva kurkkia tällä tavalla kotianne, on siellä vaan oikeastaan moni asia kovin erilailla. Ei tule usein ajatelleeksikaan, että Suomessa tietyt asiat on niin itsestään selviä.

  En tiedä mistä olen kehittänyt jonkun fobian kaasuliesiä kohtaan. En tiedä uskaltaisinko kokata ollenkaan, jos ei olisi sähköliettä. Vaikka enpä minä kyllä sähkölläkään pahemmin kokkaile, kun en jaksa :D

  ReplyDelete
 11. Saara: Kiva kun jätit kommentin ja tervetuloa! Mukava kuulla sinunkin kokemuksiasi. Emme olisi varmaan itse keksineet tuota power showeria (kytkin, josta paineen saa päälle, on eteisessä!), ellei land ladymme olisi siitä maininnut :D

  Yaelian: Täällä on jotkin asiat jotenkin "vanhanaikaisia", mutta sitten toisaalta esim. kierrätysasiat täällä toimivat ihan kivasti. Nuo kierrätyslaatikot tyhjennetään kerran viikossa samana päivänä, kun tämän alueen roskat haetaan.

  Siellä ei nähtävästi kiirettä pidellä joidenkin asioiden hoitamisen kohdalla ;)

  Mine: Hih, mitä kokemuksia - kuulostaa tutulta :D Meillä ei ekassa tilapäiskämpässä ollut ilmeisesti lämmitystä ollenkaan. Siellä oli kuitenkin poikkeuksellisesti sähköliesi, jota käytimme kämpän (yksi huone, joka oli ihan kamala murju: ei ollut ihan sitä mitä sanottiin!) lämmittämiseen. Ei siis kerta kaikkiaan ollut muuta vaihtoehtoa. Siellä ei myöskään ollut kylpyhuoneessa lämmitystä. Täällä meillä on patteri myös kylppärissä :D

  Tiina: Roskapostia tulee eniten. Ns. arvopostin lajittelee pinoihin se, joka ensin sattuu menemään paikalle postin tultua. Ne junk mailit sitten jäävät makaamaan sinne lattialle. Tämä toimii hyvin, kun naapurit ovat tuttuja. :)

  Sirokko: Muistan nuo vessat Suomessa, kun katosta roikkuvasta kettingistä vedettiin vessa. Niitä on vielä joissakin vanhoissa taloissa. Eräs kaverini asuu Hakiksessa vanhassa talossa ja siellä on yhä katosta vedettävä vessa. On muuten aika paskamaista, jos se menee jumiin :D

  ReplyDelete
 12. Milloinkohan täällä postimiehet ottaa oppia ja heittää kerrostalon postit alakerran kuramattoalueelle ;-)

  Rappu teillä näyttää oikein kauniilta ja valoisalta.

  Se että vesi tulee yhdestä hanasta on kyllä aika kiva juttu. Muistan kun pienenä mummolassa säätelin niitä pikkuisia hanoja, kuumaa ja kylmää ja mietin, että miten näillä pitää toimia. Kai mä jätin sitten naaman pesemättä, heh.

  ReplyDelete
 13. Andyspace: Äkkiä tähänkin tottui, kun oli pakko. Meillä oli suomikämpässä myös lattialämmitys vessassa ja sauna. Saunaa on ikävä, se on pakko tunnustaa, etenkin talvisin! Siitä olen myös iloinen, että vettä tulee kunnolla, koska minulla on aika pitkät hiukset ja niiden huuhtominen vie aikansa. :D

  Kaasuliettä en ollut ennen käyttänyt ja sen plussaksi on pakko sanoa, että sapuskat kuumenee todella nopsaan, mikä sopii tällaiselle laiskajaakolle ;)

  Kutis: Meillä on - luojan kiitos - oma boileri. Ei kuitenkaan mikään maailman isoin, joten etenkin talvella kannattaa olla tarkkana, jos lotraa suihkussa. Muuten voi joutua ottamaan loppusuihkun kylmänä.

  Boileri kestää kerrallaan yhden ammepolskuttelun talvella (kesäisin otan vain suihkuja, talvella tykkään lillua kuumassa kylvyssä) eli jos sekä mies että minä haluamme polskutella samana päivänä, niin mennään yhdessä :D Kesäisin tätä ongelmaa ei ole. Täytyy kyllä sanoa, että täällä on oppinut säästämään vettä - se kun ei muutenkaan sisälly vuorkaan niin kuin Suomessa yleensä.

  Arleena: Ero on kyllä selkeä, mutta aika kivuttomasti tähänkin tottui :)

  Susa: Pitäisi siivota, että voi näyttää muita huoneita :D Mutta ehkä minä joskus siivoan, kovasti on kyllä mielessä sellainen ;D

  Mymskä: On aina luxusta, kun matkustaa jonnekin (ja yöpyy esim. hotellissa), kun saa vedet samasta hanasta. ;) Minäkin pelkäsin kaasuliettä ennen, mutta olen oppinut käyttämään ja jopa pitämään siitä. Enkä ole kertaakaan aikaiseksi tulipaloa! :D

  Birgitta: Eikös Suomessa ole ollut siitä jo joskus puhettakin? Ei vain oikein toimisi Suomessa, koska kerrostaloissa on niin paljon huoneistoja.

  Olen ymmärtänyt, että täällä isommissa kerrostaloissa on joko talon ulkopuolella tai aulassa lukolliset postilaatikot. Sellaisiin olen törmännyt Suomessakin ainakin Tampereen Kissanmaalla (muistankohan paikan oikein) on opiskelija-asuntoja, joissa on rapussa lukolliset postilaatikot.

  ReplyDelete
 14. Hehee, ihan samat jutut meidän Lontoon kämpässä. Plus roskat pitää viedä ulos tiettyinä päivinä: kierrätettävät maanantaisin ja muut keskiviikkoisin. Jos ei noina päivinä muista niin tough luck!

  No, pitää kai olla kiitollinen ettei kylppärissä ole kokolattiamattoa. Puiset kylppärikalusteet kylläkin, ne on märkätilassa mukavat. :D

  ReplyDelete
 15. Ee, kiva kun kommentoit ja siten löysin minäkin sinun blogisi! Meillä oli tänään roskapäivä eli aamulla säkit kadunvarteen. Meillä on kierrätyspäivä samana päivänä, mutta koska meillä on tuo kierrätyslaatikosto tuossa tien toisella puolella, niin viemme ne sinne itse silloin kun viemme.

  Puiset kylppärikalusteet kuulostaakin tosi käytännölliseltä :D

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)