Pages

Sunday, December 25

Kuningattaren puhe


Joulupäivän kävelykierros on nyt tehty. Täällä näyttää suomalaisen silmään enemmän syksyltä kuin talvelta, ja asteetkin ovat syysmäiset eli 13,5 astetta. Plussaa luonnollisesti.Kello kolmelta kuuntelin kuningatar Elisabethin pitämän joulupuheen telkkarista. Se kesti vain kymmenisen minuuttia, mutta olisin voinut kuunnella ja katsella sitä kauemminkin. Puhetta rytmitettiin mukavasti kuvamateriaalla, mikä antoi syvyyttä käsiteltäville aiheille - hienosti toteutettu.


Korvaan pisti kuningattaren moitteeton ja "riisuttu" ääntämys. Luonnollisesti hän äänsi sanat brittiläisittäin, mutta intonaatio ja tavupainotukset (eli brittiaksentille tunnusomaiset ominaisuudet) olivat lähes kokonaan poissa. Puhe kuulosti siis varsin monotomiselta. Toisaalta "aksentista" riisuttu puhe kuulostaa erittäin selkeältä.

Rauhaisaa joulunjatkoa! (Vastailen vastaamattomiin kommentteihin myöhemmin)

Edit 26.12. kello 11:18 UK time: Kuningattaren puhe

19 comments:

 1. God save the Queen!

  Täälläkin plussa-asteita ja pimeää.

  ReplyDelete
 2. Onpa noissa kuvissa kaunista! Ja teillä on päivisin melkein samat asteet kuin meillä yöllä.

  ReplyDelete
 3. Mukavaa jouluaikaa ja vuodenvaihdetta! Syksyltä on Helsingissäkin tänä talvena tuntunut, vaikka plussaa onkin ollut viime aikoina vain 3-4 astetta. Yleensähän viime vuosina on ollut lunta ja ainakin saman verran pakkasta!

  ReplyDelete
 4. Kuningattaret saavat harjoitella puhumista kansalla koko ikänsä :)

  ReplyDelete
 5. Ehkäpä kuningattaren puheessa tavoiteltiin juuri totaalista neutraaliutta. :> Ei tule sanomista miltään suunnalta, heh. Itse en edes tiennyt hänen antavan puhetta joulun alla! Onkohan se kuultavissa jossain vielä jälkikäteen?

  ReplyDelete
 6. Siella on aika pitkalti samanlaista saata kuin taallakin talla hetkella, asteet keikkuu reilussa plus kymmenessa. Paitsi viime viikolla satoi lunta ja rakeita, ja nollan alapuolelle mentiin paikoittain ;)

  Hyvaa Joulun jatkoa sinnekin, kuvat nayttaa niin ihanilta.

  ReplyDelete
 7. Susu, Amen! :D Luin juuri netistä, että siellä raivoaa myrsky ja kattopeltejäkin on kuoriutunut, huih!

  Yaelian: Siellä on varmasti mukavaa, että viilenee yöksi. Tällaiset talvilämpötilat sopivat minulle mainiosti, tarkenee kivasti ulkoilla :)

  Marleena: Kiitos ja sitä samaa sinullekin! :) Vähäluminen talvi tosiaan näyttää siellä olevan, ainakin siis eteläisessä Suomessa. Ehkä se lumi vielä jossain vaiheessa tulee!

  Peikko: Sanos muuta! Ellu onkin jo harjoitellut niin kauan, että hyvin sujuu ;)

  Maama: Youtubesta näytti löytyvän, lisäsin sen postaukseen. Ellu puhuu sitä "queens Englishia" - on varmaan ottanut lukuisia puhetunteja neutraalin puhetyylin saavuttamiseksi.

  Dynastiassa (mahdatko tietää kyseisen saippuoopperasarjan...) näytellyt Stephanie Beackham puhuu myös todella kauniisti. Hän on ollut mukana brittien julkkis Big Brotherissa ja ihastuin hänen kauniiseen puhetyyliinsä. Hän mainitsi, että on ottanut lukuisia puhetunteja ja niin teke varmaan moni muukin näyttelijä.

  Eryah: Tällainen leuto talvi sopii minulle oikein hyvin. On mukavaa, kun voi ulkoilla ympäri vuoden ilman, että jäätyy kalikaksi ;)

  Mukavaa tapaninpäivää kaikille!

  ReplyDelete
 8. Hurja myrsky todellakin. Hgissä kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa tänään. Hyvä syy jäädä sänkyyn koko päiväksi!

  ReplyDelete
 9. Juu tuo kuningatar taitaa puhua RP-aksentilla joka on kaiken englantilaisuuden perikuva :). Ennen vanhaan Seelannissakin yritettiin pakottaa lapset puhumaan samalla tavalla, mutta nykyään Seelannin oma puhetapa on ottanut vallan.

  ReplyDelete
 10. Huomasitko, että mainitsi Irlannissa käynnistäkin. Siitä oltiin täällä kovin otettuja.

  Huomenna alennusmyynteihin Kingstoniinin vai?

  ReplyDelete
 11. Beautiful photos, I like the joy that off, a nice winter day with fall colors. Greetings.

  ReplyDelete
 12. Susu: Hyvä syy pysytellä sisällä! Minäkin pysyttelin ihan varmuuden vuoksi, vaikkei pahemmin tuullutkaan - ei edes satanut. :D

  Athelas: Joo, mainitsinkin kommenteissa ns. Queens Englishin, joksi Received Pronunciationia myös voidaan kutsua. Sitä harvemmin tuolla kaduilla kuulee. :)

  Vihreätniityt: Huomasin ja se olikin suuri tapahtuma tuolloin ja on hienoa, että Ellu otti myös sen esille muiden matkojen ja vierailujen lisäksi. :)
  Taidan jättää alennusmyynnit väliin. Ei hirveästi kiinnosta se ruuhka. :D

  Leovi: Thank you! :))

  ReplyDelete
 13. +9 astetta täällä tänä aamuna ja myrsky ottaa toista päivää vauhtia. Eilen oli täälläkin aurinkoista osan päivää. Tälle päivälle ennustivat sadetta kovan tuulen lisäksi. Monissa paikoin on sähköt pois edelleen eilisen myrskyn johdosta. Vuodatuskin kaatui eilen..

  Ihania kuvia - kuin kultaa, olet nappaillut kierroksellasi.

  ReplyDelete
 14. TeeTee: Vieläkö se vaan jatkuu! Luinkin lehdestä, että sähköt ovat monissa talouksissa katkenneet. Mukava jouluylläri, toivottavasti ei kellään ollut kinkku uunissa!

  Ihmettelinkin, mitä Vuodatukselle on tapahtunut, kun lakkasi toimimasta. Eikä muuten toimi edelleenkään: tulee vain erroria, höh.

  ReplyDelete
 15. Kiitti tuosta linkistä, sanotaanhan Queen's English... minä mutustelin Christmas pudding tuota katelles.

  ReplyDelete
 16. Meni tänään vielä hurjemmaksi nämä 'lämpöennätykset': +10 astetta tänään (yhä tuulee, varmaan sit jostain Saharasta, kuuma hönkäys joulusäässä).

  Huippuhienot kuvat sinulla, en tiedä johtuiko tuosta nimestäsi (kuvassa), mutta "elegantteja" tuli ensin mieleen, siis tosi tyylikkäitä ja hienostuneita kuvia, vähän niinku Ellun puhe. Kiitos kun laitoit puheen tänne, tuubista en olisi viittinyt hakea, mutta nyt kuuntelin tarkkana kokonaan. Tosiaan hyvä idea kuvittaa sanomaa.. Mutta selvästi kuningatar joutui vähän skarppaamaan, että pysyi rivillä, joten ei ihme jos intonaatio monotoonistuu.

  ReplyDelete
 17. Hannele: Queens Englishiin viittasinkin :) Toivottavasti oli hyvä pudding! ;)

  Kutis: Täällä oli hieno ilma, joten ei ollut vaikea saada hyviä valoisia kuvia. Ellun puhe oli tosiaan hyvä eikä sitä kuunnellessa ja katsellessa pitkästynyt niin kuin joidenkin toisten kohdalla voi käydä :D

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)