Pages

Friday, December 23

Mistä tunnet sä ystävän...
Rakastan ystäviäni. Joskus pelkään, että rakastan heidät pois. Hillitsen itseäni. Toisaalta olen huomannut, että aidot ystäväni ovat läsnä joka tapauksessa. Ilman sanojakin.

Minun ei tarvitse miettiä, että mitähän tuokin nyt... Tiedän, että hän kertoo, jos jokin häiritsee. Ja toisaalta olen myös kiitollisena huomannut, että läheinen ystävä ei edes ota kaikkea itseensä. Koska hän tietää. Ystävyys on kuitenkin myös sitä, että voi kysyä, jos jokin häritisee. Minäkin joskus kysyn.

Siinä vaiheessa, kun pitää itse miettiä, uskallanko kysyä, uskallanko paljastaa pelkoni, mietin että ehkä ei kyseessä olekaan aito ystävyys.

Minulla on sokeat pisteeni. Kuvittelen olevani helppo ihminen. Ehkä sokea pisteeni onkin se, että odotan samaa toisilta -tiettyä helppoutta (tai ainakin rehellisyyttä). En jaksa ihmissuhdeleikkejä, en arvuutteluja, en vihjailuja.

Suoraan sanominen ei ole sama asia kuin loukkaaminen. Minä en myöskään jaksa yksipuolista yhteydessä olemista. Mielestäni se on merkki siitä, että "anna mennä".

Tässäpä mustavalkoinen kuva, se on kestohaasteen 16. aihe.

24 comments:

 1. Oikeassa olet ja lisäisin tuohon vielä. Jos ystävälle täytyy sanoa "Älä kerro kellee" kannattaa myös harkita onko kyseessä oikea ystävä. Oikein hyvää joulua sinulle!

  ReplyDelete
 2. Just noin.
  Ja tämä "Älä kerro kellee" on hyvä lisäys.
  Ystävyys ei vuoda mihinkään suuntaan.
  Joulutervehdyksiä kirjoitellessani tätä ystävyys-teemaa juuri mietiskelin.

  Leppoisaa joulun aikaa sinulle ja rakkaallesi!

  ReplyDelete
 3. Tää on niin kaunis ja ihana laulu, ah! Iloista joulua sinulle Elegia!

  ReplyDelete
 4. Hyvää Joulua, Elegia!

  ps. kirje tulee... tulee se ;)

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Minulla on sellainen kaveri, joka Facebookissa jatkuvasti näkee vaivaa niistä kavereista, jotka eivät kommentoi tai tykkää tai muutenkaan pidä mitään yhteyttä. Itse olen toisinaan kommentoinut hänen juttujaan ja tykkäänkin silloin tällöin. Hän itse ei koskaan reagoi minun juttuihini millään tapaa.

  On myös yksi entinen koulukaveri, jonka kanssa yhteydenpito on jäänyt. Viimeksi kun nähtiin, niin sovittiin, että hän ilmoittelee, kun ehtii jonain päivänä lähteä terassille. Sanaakaan ei ole kuulunut sieltä sen jälkeen. Siitä on nyt jo pari vuotta.

  Olen kantanut huonoa omaatuntoa molemmista näistä tytöistä ja harmitellut, kun en vaan osaa pitää riittävästi yhteyttä. Tässä pikkuhiljaa olen tajunnut, että se yhteydenpito ei todellakaan ole yksin minun harteillani. Miksi minun pitäisi yksin yrittää pitää ystävyyttä yllä? Jos ei synkkaa, niin ei vaan sitten synkkaa.

  Monelle muulle haluaisin kovasti olla parempi ystävä, mutta olen tosi huono näyttämään tykkäämistäni. Pelkään kai kaiken päättyvän taas siihen, että olen yksin se, joka yrittää.

  Ei oo helppoo. :)

  ReplyDelete
 7. Valoisaa joulunaikaa,
  siihen pieniä onnenhetkiä
  ja ensi vuodelle seikkailuretkiä...


  *halitus*

  ReplyDelete
 8. Työpaikan ihmissuhdeleikit vievät minulta kohta hengen. Vastenmielistä.

  Ystävä on sellainen, joka ymmärtää sanattomalla tasolla.

  ReplyDelete
 9. Luulen, etta ymmarran mita tarkoitat.
  Olenkin viime vuosina alkanut sanomaan suoraan ystavilleni mita ajattelen. Olen enemmin yksin, kuin teennaisten "ystavien" kanssa.


  Hyvaa Joulua <3

  ReplyDelete
 10. Vladimir Vysotskyn, alkuperäisen laulun sanat ovat tässä Junnun sanoituksessa saaneet upean käsittelyn.
  Alkuperäiset sanat tässä Googlen kääntämänä:

  Jos ystävä oli yhtäkkiä
  Eikä ystävän tai vihollisen, mutta - niin
  Jos vain voi kertoa,
  Se on huono tai hyvä -
  Nainen vuoristossa vetää - uskallan!
  Älä jätä häntä yksin,
  Anna sen kanssa yksi teistä -
  He ymmärtävät, kuka tämä.

  Jos kaveri vuorilla - ei,,
  Jos vain veltto ja - alas
  Astu jalka jäätikölle ja - kuihtuneet,
  Luiskahtanut - ja itkeä -
  Tämä tarkoittaa, että lähellä sinua - muukalainen,
  Et väärinkäyttöä - Chase:
  Nämä eivät vie, ja sitten
  Noin niin älä laula.

  No jos hän ei kitistä, whine ei,
  Oletetaan hän oli synkkä ja vihainen, mutta - go,
  Ja kun putosi kallioita,
  Hän huokaisi, mutta - tilalla,
  Jos ylität miten torjua,
  Huipulla oli humalassa ja -
  Joten, miten itse
  Sen varassa.

  Tässä vielä alkuperinen esitys elokuvasta Vuori.
  http://www.youtube.com/watch?v=j3NU1W3AHdc

  Toivotan sinulle makeaa ja hauskaa Joulua!

  ReplyDelete
 11. Ihana kuva sinusta! Minäkin olen tosi tarkka ystävieni suhteen. Ja katkaisen välit ihmisiin, jotka osoittautuvat epäluotettaviksi, kateellisiksi tai ilkeiksi. Miksi tuhlata heihin aikaa? Minulla onkin vain muutama hyvä ystävä ja olen heille ehdottoman rehellinen ja luotettava ja odotan heiltä myös samaa. Olen katkaissut välit suurimpaan osaan sukulaisistani, koska he ovat kohdelleet minua epäreilusti, puhuneet pahaa selän takana. Sukulaisuus ei ole mikään syy pitää yhteyttä. Arvostan useimpia ihmisiä, mutta jatkuvaa epärehellisyyttä tai pikkusieluisuutta en siedä.

  ReplyDelete
 12. Taas kerran meiän ajatukset käy yksiin. :) Oikealta ystävältä uskaltaa kysyä aina heti juuri sen, mikä mieltä askarruttaa eikä sitä kysymystä oteta vastaan pahalla. Yksipuolinen yhteydenpito ja kiinnostus toisen asioita kohtaan on mulle semmonen merkki, ettei sellasten ihmisten kanssa kaveeraaminen kannata. Jos toisen asiat kiinnostaa, sen kyl näkee. Kaiken ei tartte kiinnostaa eikä kaikkea tartte kommentoida, mut jos aloite kaikkeen on kiinni joka kerta vain toisesta, ei semmonen kaveruus/ystävyys oo mistään kotoisin. Mä oon useampaankin ihmiseen katkassu kaveruuden siksi, että kyseisille henkilöille vain ne omat asiat oli tärkeitä eikä kaverin jutuilla ollu koskaan mitään väliä tai ne kuitattiin parilla lauseella, vaikka ite jouduin kuuntelemaan vuodatusta tyypin/tyyppien omista jutuista vaikka millä mitalla. Juu ei vetele semmonen eikä musta kenenkään tartte roikkua semmosissa ihmisissä, parempaakin ku on tarjolla!

  ReplyDelete
 13. Hyviä ajatuksia ystävyydestä.Hyvä ystävä on sellainen,jonka seurassa voi olla täysin oma itsensä ja jonka seurassa on hyvä olla.Vältä sellaisia suhteita,jotka ahdistavat.
  Omakuvasi on ihana!
  Hyvää Joulua Elegia!

  ReplyDelete
 14. Kaunis <3

  Ihanaa joulua ja rauhaisaa joulumielta!

  ReplyDelete
 15. Näin alkuun kiitokset teille kaikille ihanille kommenteista! Olin eilen hyvin tunteellisella mielellä kirjoittaessani tämän postauksen. Joulu on kaunista ja herkkaa aikaa ja minulle se on myös aika perusteellisesti ajatella läheisiäni (tottakai ajattelen heitä muulloinkin!).

  Mietin kriittisesti myös itseäni ja sitä, millainen olen ystävänä. Ystävyyssuhteiden merkitys kasvaa välimatkan lisääntyessä: sen olen oppinut näin vuosina. Kun ei enää samalla tavalla ole osa ystävien elämää eikä myöskään osa rakkaiden sukulaisten elämää. pistää se miettimään kaikenlaista.

  Esiintyy ajatusta, että kun tuota ei kuitenkaan koskaan näe, ei siihen kannata "panostaa". Se on jokseenkin surullista, mutta toisaalta ymmärrettävää. Koen kuitenkin olevani onnekas, sillä suurin osa ystävistäni ei näe välimatkaa ongelmana. Ystävyyttä ei mitata sillä, kuinka usein nähdään.

  Amalia: Oikein ihanaa joulu sinullekin! Kun luottamus on kunnossa, ei tarvitse tuollaisia miettiä. Ja luottamus onkin minun arvoasteikolla todella korkealla.

  Nurkkalintu: Hienosti sanottu, "ystävyys ei vuoda mihinkään suuntaan". Koskee siis luottamuksellisia asioita. Tunnustan kysyväni esim. ystäviltäni, joiden kanssa meillä on yhteisiä ystäviä, samalla toistenkin kuulumisia. Sen verran sitten kerrotaan kuin on sopivaa. Normaalilla maalaisjärjellä sen osaa kukin päätellä, missä menee yksityisyyden raja. Ja yhteistä näille on aina se, että ei puhuta pahaa saati paskaa selän takana - eihän se ole tarpeenkaan ystävyysuhteissa!

  Rauhaisaa joulua sinullekin ja läheisillesi :))

  Katjusha: Niin minustakin ja Loirilla on upea ääni! Kaunista jouluaattoa :))

  Lepis: Kirje tulee, kun tulee ystäväiseni ;) Eihän tässä kiire ole ;D Rattoisaa joulua!

  ReplyDelete
 16. Tiina: Tuo kommenttien "laskeminen" ja kyttääminen on minusta jokseenkin hiukan rasittavaa. Eihän se nyt ole mikään ystävyyden mitta eikä varsikaan sen pitäisi olla mikään velvollisuus. Ikävää o, jos sen perusteella vieläpä tehdään jotain johtopäätöksiä.

  Tuo sinun entinen koulukaveritapaus kuulostaa tutulta: minulle on käynyt samoin! Varmaan olisimme tavanneet jossain vaiheessa, jos olisin jaksanut harjoittaa yksipuolista kirjeenvahitoa, mutta en jaksanut. Minulle tulee vähän tyhmä olo sellaisesta.

  Totta, jos toisesta ei oma-aloitteisesti ikinä ei kuulu mitään eikä hän vastaa maileihin (tai no joo, ehkä puolen vuoden viiveellä), niin ei tosiaan tule sellainen olo, että ystävyys kiinnostaa.

  Itse osoitan aika helposti välittämistä, mutta jos se ei saa vastakaikua, niin sitten en kyllä enää jaksa. Yksipuolisessa yhteydenpidossa koen, että häiritsen toista. Ei oo helppoo joo ;)

  Una: Kiitokset, seikkailuja en panisi pahitteeksi ensi vuonnakaan ;) Oikein nautinnollista joulua sinulle, Una!

  Mayo: Niitä ei oikein voi katkaistakaan... Pakko vain leikkiä mukana tai ehkä paremminkin yrittää olla välittämättä. Joulutaikaa sinulle!

  Kiirepakolainen: Kiitos, sitä samaa sinullekin :))

  Susa: Juu, kukapa teennäisiä ihmissuhteita kaipaa. Ihanaa joulua :))

  ReplyDelete
 17. Ari:Kiitokset käännöksestä ja oikein mukavaa joulua! Jostain luin, että alkuperäiset sanat eivät ole niin "jyrkät" kuin käännöksessä. Nuo sanathan, vaikka niistä pidänkin, ovat tietyllä tavalla aika "ehdottomat".

  Helena: Totta, miksi väkisin roikkua ihmissuhteissa, jotka tuottavat vain päänvaivaa. Epäluotetavat ja ilkeät ihmiset harvemmin muuta antavat kuin pahaa mieltä, joten miksi vaivautua. Tiettyhän sitä voisi kuvitella voivansa "muuttaa" ja "opettaa" toista, mutta aika turhaa: kyllä sen oivalluksen pitää lähteä ihmisestä itsestään.

  Hyvää jouluaattoa :))

  Bemary: Ei ollut eka kerta ;) Totta, aito ystävä ei heti ajattele vaivaavan kysymysen olevan syytös, vaan taustalla voi olla vain jokin pelko ja siksi asiaa on ihan pakko kysyä. Minusta on parempi kysyä ja vaikka paljastaa oma heikkous ja hölmöys siinä samalla kuin jäädä itsekseen paisuttelemaan asiaa. Kaiken voi selvittää, jos aitoa halua on molemmilla osapuolilla.

  Minua ehkä eniten surettaa juuri tuo mainitsemasi yksipuolinen yhteydenpito. Kun kovasti haluaisi itse olla yhteydessä, mutta toisesta ei vain kuulu. Jotenkin näissä tilanteissa on vain nieltävä se, että elämä kulkee eteenpäin ja jotkut jäävät asemille matkan varrella.


  Yaelian: Juuri niin, voi olla oma höperö itsensä :D Ihanaa joulua sinulle ja myös Bambille :))

  Karoliina: Kiitokset, ihastuttavaa joulua sinullekin!

  Susu: Sinulle myös ihanaista joulunaikaa! :) Ja kiitos ihanasta ylläristä, you made my day :))

  ReplyDelete
 18. Kuulosti kuin olisi tullut minun suustani tuo kertomuksesi. Juuri noin koen itsekin ystävyyden ja odotan helposti muilta samaa rehellisyyttä ja suoruutta kuin mihin itse pyrin. Miten usein olenkaan joutunut tilanteeseen, että joku ei ole osannut erottaa loukkausta ja suoruutta toisistaan. Ne, jotka minut tuntevat, osaavat jo lukea rivien välistä, että koskaan en tahallisesti loukkaa ketään, enkä sano suoraan asioita siksi, että haluaisin olla ilkea. Olen vaan sellainen, en osaa kierrellä ja hienostella. Yksipuolisuus on minulle tuttua ja olen sen verran itsenäinen ihminen, että osaan luopua sellaisista ystävyyssuhteista.

  Hyvää joulua sinulle!

  ReplyDelete
 19. Kiva, jos ylläri ehti jouluksi! Eläköön posti!

  ReplyDelete
 20. TeeTee: Amen. Eipä ole tuohon mitään lisättävää, kiitos kun kommentoit!

  Susu: Ja eläköön Royal Mail - ihan tasapuolisuuden nimissä. Ja eläköön sinä! :))

  ReplyDelete
 21. Ulkomailla asuminen karsii nopeasti jyvät akanoista, tämän huomasin jo monen monta vuotta sitten lukioaikoina. Mutta oikeiden ystävien ihanuus on siinä että he kyllä kulkevat mukana, minne tahansa tie sitten viekin! :) Hyvää alkavaa vuotta englantiin!!

  ReplyDelete
 22. Satu VW, totta puhut! <3 Oikein ihanaa tätä vuotta sinulle, Norjaan! :))

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)