Pages

Tuesday, February 28

Gibraltar: Ainaskin miljoona porrasta!


Palaan vielä kerran Gibraltarille. Oli muuten mielettömän vaikea valita kuvat, koska niitä siunaantui reissun aikana melkoisen runsaasti.

Yllä oleva kuva on Main Streetiltä, joka on siis ikään kuin kaupungin keskusaluetta. Sen varrella sijaitsee suurin osa kaupoista. Tuo mies oli taitava tekemään jättisaippuakuplia.

Enpä ole ennen käynyt kaupungissa, jossa on näin paljon portaita. Niitä on joka paikassa.


Kato, portaat!


Yleisilme on aika rupuinen, joskin taloja myös paikka paikoin kunnostetaan.


Tällainen kiva kasa (oma kasani kyllä kalpenee tämän rinnalla!) löytyi portaikkoviidakosta. Ja kyllä, nämä ovat ihan julkisia kulkureittejä, mutta niitä käyttävät lähinnä paikalliset.


Lisää julkisivuja - ja portaita!


Erittäin subjektiivinen mielipiteeni on, että Gibraltar on enemmän espanjalaisvaikutteinen kuin britti. Lisäksi se on valovuosia jäljessä joidekin asioiden suhteen: lähes joka paikassa sai tupakoida - myös suurimmassa osassa baareissa sisällä. Jopa joissakin työpaikoilla tupakoidaan sisällä.

Maksuvälineenä käy eurot ja punnat. Havaitsin, että punnalla maksaminen oli joissakin liikkeissä kalliimpaa. Monesti jokin asia saattoi maksaa joko yhden euron tai yhden punnan. Eli melko vapaata hinnoittelua. Tämä ei tietenkään pätenyt yleisesti tunnettujen ketjujen (Next, M&S jne.) myymälöissä, mutta lähes kaikissa pienemmissä.

Yleisilme on ns. turistialueita lukuun ottamatta aika törkyinen. Roskakasoja oli jopa kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuli aika surullinen olo.

24 comments:

 1. Kiehtovan näköinen paikka! Olisi tosiaan mukava käydä joskus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mymskä, luulen että tykkäisit eli jos joskus mietit matkakohdetta, niin kannattaa ottaa Gibraltar huomioon ;)

   Itse ihastuin siihen kovasti enkä panisi pahitteeksi, jos joskus sinne pääsisin uudelleen!

   Delete
 2. Halu liikkua vapaasti kasvaa, jaksaisi ylös ja alas.

  Hgissä järkyttävä lumimyrsky....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Susu, tuolla sai aika kivasti toteuttaa jännityksenhaluaan.

   Luin lumimyräkästä, kaameaa hrrr! Nyt on meidänkin pihan kirsikkapuussa on muutama nuppu auennut. Kohta lähden lenkille, vähän vielä kahvia naamaan!

   Delete
 3. Kapeat kujat ja rappustiet on niin houkuttelevan kiehtovia, voi että.. näillä polvilla tuonne ei kyllä ole asiaa, hyvä että tuli selväksi. Sinulla muuten taitaa olla tosi hyvä suuntavaisto, tuskin noita kaikkia rappuja karttoihin on merkitty.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sirokko, ei ole tosiaan karttaan merkitty suurintaa osaa rappusista. Lähinnä ne "kuuluisat" castle stepsit löytyvät kartasta.

   Gibraltarin kaupunkiosuus on niin pieni, että siellä on helppo säilyttää suuntavaisto. Joko menet ylös tai alas :D

   Delete
 4. Siel on turha kuvitella pääsevänsä ihan portin pieleen autolla ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amalia, ei tosiaankaan! Erittäin yleinen kulkuväline on muuten vespa tai vastaava. Niillä paikalliset hurjapäät sitten kaahaavat noita kapeita kujia.

   Delete
 5. Ehkä puhtaanapitolaitoksella oli lakko käynnissä...
  Tuolla pääkadulla muistan minäkin käveleeni:)Tuli silloin sieltä kaupoista ostettua pari T-paitaa. Huh,mikä saippuakupla! Portaikkoja tuolla tosiaankin oli paljon-Edellisessä asuinkaupungissani täällä oli myös aivan hurjasti portaita. Se oli vuoristoinen kaupunki ja asuin ihan ylhäällä.Talot oli rakennettu porrastettuna eri tasoihin vuorelle,ja kun menin vaikka tuttavien luokse,jotka asuivat alhaalla,niin hurjasti oli niitä rappusia.Mutta sitten kun meni takaisin kotiin,niin huh,kun oli hengästynyt kotiin tullessa;D Ei ihmekään,että olin silloin paljon hoikempi;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yaelian, ei ollut ;) Vikana iltana hengaillessamme miehen asiakkaiden kanssa baareissa, alkoi lähtiessämme siivousautot jo ajaa Main Streetiä.

   Itse en kyllä haluaisi asua noin portaikkoisessa paikassa. Jossain vaiheessa voisi mennä hermo :D

   Delete
 6. Tuo rupuisuus on kuitenkin niin viehättävää.... itse en kuitenkaan jaksaisi enää noitarappuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiirepakolainen, totta - minuakin rupuisuus kiehtoo.

   Delete
 7. Siellä mahtaa porukka olla kovassa kunnossa, kun noita rappusia marssivat päivät pitkät!
  Roskaiset puutarhat... hyi hyi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lepis, osa on, osa ei :D Vespalla pääsee! Mahtava paikka tuo on kyllä, jos haluaa kunnon kuntoiluloman ;D

   Delete
 8. No onpa portaita... siellä reidet tykkää olla =) Tokavikassa kuvassasi on mainio seinämaalaus, tuollainen naama.

  Vaikka kerroit tuosta likaisuudesta, niin täytyy sanoa, että tekisi mieli päästä käymään tuolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Birgitta, roskakasoja löytyy sieltä täältä eikä niitä kai koskaan siivota. Vähän sama juttu on täällä Lontoossakin: täälläkin on paikoin karseita roskakasautumia, joita ei koskaan korjata.

   Kiehtova paikka Gibraltar on ja lämpimästi kyllä voin suositella sitä lomakohteeksi!

   Delete
 9. Voi miten jännän näköistä,olis kiv atuolla...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hannele, ja siellä oli jännää! :))

   Delete
 10. Mukavia kuvauskohteita olet löytänyt. Saippuakuplamiestä en nähnyt. En myöskään ehtinyt kaikkia potaita kiivetä.
  Oli kiva katsella näitä kuviasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unelma, minulla oli kivasti aikaa, joten saatoin kierrellä oikein perusteellisesti. :-)

   Delete
 11. Yritän taas. Tänään taitaa onnestaa. Nimittäin kommentointi. Eilen ei millään.

  Roskaaminen on maailman tyhmintä. En ymmärrä mitä sellaisen päässä pyörii, joka dumppaa roskansa kadulle, veteen tai luontoon. Turkissa on tosi siistiä kaupungeissa, kaupoissa ja kodeissa. Mutta menepä luontoon ja tulet monesti vihaiseksi. Olen ollut "yleisillä rannoilla" (ei maksullisilla=ei siivousta), johon on jätetty vaipat, ruoan tähteet ja pakkausten paperit. Eikä roskiksia löydy mistään.

  Kyllä suomalainenkin roskaa. Ehkä jokamiehen oikeus ja se, että enemmän kuljetaan luonnossa on kuitenkin aiheuttanut sen, että yleensä meillä roskat kulkeutuvat roskiksiin ja suurin osa ihmisistä suree luontoon jätettyä roskaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mine, vaihdoin tähän tämän uuden kommentointisysteemin. Jotkut ovat sanoneet, että sen kanssa on ollut ongelmia, mutta minulla ei ole koskaan ollut. Tämä on niin mukava, kun vastaaminen kommentteihin helpottuu.

   Kaikki roskaavat, se on totta. Toiset kuitenkin roskaavat enemmän kuin toiset. Luulen, että roskaaminen on pitkälti kulttuurinen ja kasvatuksellinen ominaisuus (tai siis roskaamiseen suhtautuminen).

   Suomessahan ainakin ennen muinoin oli kouluissa siivoustalkoita, jolloin mentiin keräämään roskia ulos. Mahtaako se perinne olla enää elossa? Toivottavasti!

   Delete
 12. Mukava nähdä Gibraltaria vähän kattavammin, meillä oli sinne vain sellainen muutaman tunnin turistibussivierailu, jossa ei liiemmälti ehtinyt itse tutkiskella paikkoja.

  Toinen paljon portaita sisältävä paikka on Positano, siitä löytyy multa julkaistuna tosin vain yks kuva.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Timo, muutamassa tunnissa ei ehdi kaikkea tosiaan nähdä, mutta pintapuolisen silmäyksen kuitenkin. Olin onnekas, kun minulla oli neljä kokonaista päivää aikaa koluta koko niemi - se on sopiva aika, jos jaksaa hengata aamusta iltaan (itse jaksoin) ;D

   Täytyykin vilkaista tuota Positanoa, kiitos vinkistä!

   Delete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)