Pages

Tuesday, March 20

Hautakiviä kaatelemassa

Ostin jokunen päivä sitten kunnollisen Lontoon kartan kyllästyttyäni omiin irtokarttoihini. Pienten irtokarttojen kanssa oli usein hermo piukalla ja monesti mukana menossa oli muutenkin väärä kartankappale.

Sitten oli alueita - ja niitä oli paljon -, joista minulla ei ollut karttaa ollenkaan. Ei, en todellakaan tunne joka ikistä tietä Lontoossa saati muista, miten minnekin mennään. Etenkään siis fillarilla. Kävellen on vähän eri juttu ja yleensäkin, jos menee tubella jonnekin.

Karttahan ei sinänsä ehkäise väärin ajelemista, mutta on paljon kivempi eksyä, kun on jotain toivoa löytää takaisinkin. Nyt on mukavaa, kun voi vain suhailla eikä tarvitse liikaa mietiskellä. Sitten jos (kun) on totaalisen eksyksissä, voi kaivaa karttakirjan esille ja pelastaa itsensä.

Tänään fillaroin Kensal Green Cemeteryyn ("muutaman" extrasilmukan kautta). Ei ihan vedellyt vertoja Nykin hautuumaille, mutta hyvänä kolmosena se tulee heti Bronxin (Woodlawn Cemetery) ja Brooklynin (Green-Wood Cemetery) jälkeen.

Ennen kuin siirrymme kaatelemaan hautakiviä, niin tässäpä Kensal Greenin tube-asema.

Kuva täältä.

Kensal Green Station - Bakerloo Line

Heti alkuun on todettava, että kuva ei ole minun ottama. Näin kyllä aseman huristellessani sen ohi, mutta oli sen verran paljon vauhtia vaihteessa, etten ehtinyt kurvata sitä kuvaamaan. Takaisinkaan ei voinut kääntyä, kun oli niin hyvät kyydit.

Tällainen röyhkeys ei kuitenkaan enää toistu, vaan jatkossa kuvaan (toivottavasti) itse myös ne asemat. Tuo nyt on muutenkin niin rääpäle asemaksi, että annettakoon tämä minulle tällä kertaa anteeksi, jooko.

Tai ehkä pöllinkin jatkossa kaikki kuvat netistä, niin ei tartte lähteä minnekään. Sitten vaan kirjottelen tänne jotain höpöjä mitä nyt milloinkin mieleen tulee.

No jos nyt sinne hautuumaalle, jonne on parin minuutin kävelymatka Kensal Greenin asemalta. Noin muuten alue on aika kuivahko, joten jos ei hautuumaat kiinnosta, ei Kensal Greeniin kannata edes mennä.


Alemmassa kuvassa vilahtaa fillarini. Hautausmaalla ei saa fillarilla ajaa (autolla kylläkin), mutta sen saa ottaa mukaan, jos taluttaa. Kiltisti taluttelin.


Kauniiksi lopuksi haukun erään mulkvisti-autoilijan. Olin ajanut liikenneympyrään tarkoituksenani jatkaa suoraan. Pieni koukkaus siis vasempaan ja matka olisi saanut jatkua kivasti.

Vaan mitä tekeekään tuo idiootti, joka tule minusta katsottuna vasemmalta. Hän halusi sinne, mistä minä tulin. No hänpä kääntyy suoraan eikä aja sitä saatanan liikenneympyrää. Olisi tullut kolari ellen olisi ehtinyt pistää liinoja kiinni. Se kusipääkin taisi säikähtää, mulkaisin sitä pahasti.

Jos (ja yleensä KUN - tämä on suoranainen liikenneympyröiden ihmemaa) siinä on se kuinka mitättömän näköinen liikenneympyrä, niin se jumalauta kierretään!

Se, joka tulee siihen liikenneympyrään, on väistämisvelvollinen. Mitään vaaraa ei olisi ollut, jos se vatipää olisi ajanut kiltisti myötäpäivään.

***

Ps. Oikeasti en kaatanut yhtäkään hautakiveä, mikäli se jollekin jäi epäselväksi.

33 comments:

 1. Huhhuh, helpottiko :) Onneksi henki- ja nahkakulta kuitenkin säilyivät vahingoittumattomina!
  Tosin en voi kuvitella tätä omaa armasta kotikaupunkiani kamalampaa paikkaa fillaroida, autoilijat on p:stä... Toisaalta, nykyään kaikki näyttävät fillaroivan jalkakäytävillä, on siinä pyörätie tai ei - se vasta p:stä on!

  Mutta takaisin hautuumaille. Olen katsellut tuota Brooklynin hautausmaata ohi mennessäni, ja täytyy sanoa, että se on todella mielenkiintoisen näköinen, ja kokoinen! Siellä kyllä pitäisi poiketa... Oikeasti hautausmaat voivat olla mielenkiintoisia, ainakin päivällä :)

  Kuten huomaat, pääsin taas vaihteeksi linjoille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helpotti, avautuminen helpottaa aina ;) Suomessa oli aika kiva pyöräillä, ainakin siis pk-seudulla. Monet tiet olivat leveitä ja ne oli jaettu sekä jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Ja paljon ihania pikkuteitä :D Tosin olen jo tottunut tähänkin meininkiin, mutta kyllä se alussa hirvitti!

   Jos Nykissä joskus vielä käyt ja sinulla on aikaa, niin ehdottomasti kannattaa mennä - se on upea hautausmaa! Yöllähän sinne ei edes pääse, koska portit suljetaan yöksi. Sama juttu tuon Kensal Greenin hautuumaan kanssa.

   Delete
 2. Lontoo on niin valtava,että varmaankin hyvä jos on kunnon kartta.Oletpas taas löytänyt kuvauksellisen hautuumaan...Taitavat nuo haudat olla aika vanhoja.
  Ja tosi mulkku tosiaankin se autoilija!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihan mahdoton on muistaa joka tietä. Etenkin fillaroidessa karttaa tarvitsee. Ns. turistialueet on jo aika hyvin hallussa ;)

   Tuon Kensal Greenin hautuumaan keksin sattumalta tutkiessani karttaa (erästä mielipuuhaani, hih) ja sitten vähän googlettelin ja ihastuin.

   Delete
 3. Vitsit, tuo hautuumaa on ihan kuin jostain elokuvasta! Upean naköista kerrassaan, mutta en varmaan yölla tuonne lahtisi seikkailemaan... :)

  Onneksi ei pahemmin kaynyt liikenneympyrassa, aineksia selvaan katastrofiin ilmassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yöllä sinne ei pääsekään, koska portit suljetaan jo kello viideltä :D Monet puistotkin menevät yöksi kiinni, mikä toisaalta harmittaa, mutta toisaalta ymmärrän hyvin miksi.

   Jotkut autoilijat ovat tosi röyhkeitä, mutta onneksi suurin osa on kuitenkin ihan jees. Tosin torvea täällä soitetaan tosi herkästi ja minä aina säikähdän sitä ääntä :D

   Delete
 4. Tuo hautuumaa muistuttaa paljon täkäläistä ranskalaista (englantilaisten onkin ihan simppeli), eivät ole päästäneet minua portin sisäpuolelle käymään, siellä kuulemma asuu hautakammioissa kodittomia ja kaiken maailman rikollisia..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa vähän samalta kuin New Orleansin hautausmaa - eli sinne ei suositella mentävän ilman opasta juurikin mahdollisten rikollisten pelossa. Sinne tosin kyllä pääsee kuitenkin.

   Tämä hautausmaa on ranskalaisvaikutteinen ("Inspired by the cemetery of Pere-Lachaises in Paris and founded in 1833").

   Siellä on paljon upeita mausoleumeja ja sinne on haudattu paljon rikkaita ja kuuluisia menneiltä vuosisadoilta.

   Uudemmissa brittihautausmaissa ei yleensä ole pahemmin mausoleumeja, mutta hautakivet ovat kyllä ihanasti rempallaan. Osa hautausmaasta voi olla ihan villiintynyt, mutta sitten toinne puoli siistimpi (tuollainen hautuumaa on tässä melko lähellä: käyn siellä ysein vessassa sen läpi lenkkeillessäni) :D

   Delete
 5. Kiitos hautausmaakierroksesta. Olin jotenkin luullut, että siellä olisi säntilliset hautausmaat, mutta tämähän oli varsin kivasti rähjääntynyt paikka. Hyvä kun et kaatanut kiviä, olisit voinut loukata varpaasi:).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne hautausmaat, joissa olen täällä käynyt, (niitä on paljon) ovat vähän siltä väliltä, kuten tuohon Sirokolle kirjoitin Suomalaiset hautuumaat ovat todella siistejä ja moderneja näihin verrattuna.

   Läheisten haudoille viedään myös kukkien lisäksi paljon "krääsää" mm. ilmapalloja. Täällä myydään myös ns. kirjaimia, jotka voi koristella kukin ja niissä sitten lukee esim. Mam, Granpa tmv.

   Delete
 6. Vähän kyllä vinossa viipottavat nuo kivet, eli en nyt ole ihan vakuuttunut tuosta viimeisestä väittämästäsi ;) Noh, paheensa kullakin xD Jostain syystä sait nauramaan kun kirjoitit, että et suosittele kyseistä hauttumaata, kun se oli sen verran kuiva. Sopiiko hautuumailta oikein muuta olettaakaan? Heh.

  Kiitos kierroksesta, vallan kiehtovaa ja mystistä. Hautuumaat ovat aina pysäyttäviä ja perspektiivisiä paikkoja--ne pistävät katsomaan omaa elämää ja ongelmia uudesta vinkkelistä ja saavat tajuamaan, että katoavaa kaikki on vaan. :> Pariisin keskushautuumaa oli itse asiassa aika epäkaru paikka, olihan siellä julkkiksia haudattuina ja turisteja kameroineen keventämässä kuolemanhiljaista tunnelmaa :P Nojoo; sellainen elämöinti toisaalta vaan rikkoo harrasta tunnelmaa. Monissa kulttuureissa kyllä vietetään esim. joulua ja pääsiäistä läheisten haudoilla syöden, juoden ja laulaen. Enpä usko, että itse osaisin nauttia sellaisesta.

  Kiitos tästä! Inspiroit minuakin lähtemään tutkimusmatkoille lähikyliin ja tuntemattomille seuduille. Harrastin sitä joskus Suomessa ja maailman matkoillani, mutta tämä opiskeluelämä tuppaa turruttamaan mielen ja kehon paikoilleen. Mur. Yliopistoangst sen kun kasvaa kasvamistaan.

  P.s. Britannian suomalaisten bloggaajien tapaaminen osoittautui hankalaksi järjestää. Olisin siis vieläkin innostunut tapaamaan kaksistaan vaikkapa Nordicin korvapuustien merkeissä! :) Ilmoittele, jos olet available. (To 22.3 15-20 välillä)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, hautakivien kaatelu on salainen paheeni ;D

   Ja heei, minähän siis olen hautuumaafriikki - rakastan hautausmaita ja mitä vanhempi, sen parempi!

   Kensal Green alueena on siis kuivakka ja tylsä, mutta itse Kensal Green Cemetery on oikea keidas. Eli siis jos ei hautuumaat kiinnosta, ei kannata Kensal Greeniin mennä. :)

   Luulen, ettei tuo Kensal Greenin hautausmaa ole kovastikaan esillä missään turistioppaissa, koska siellä sai tosiaan olla melko rauhassa. Muutama ihminen osui silloin tällöin silmään, mutta eivät olleet turisteja käsittääkseni. Toisaalta olin erittäin iloinen, ettei turisteja ollut maisemia pilaamssa, niin sain hortoilla ja kuvailla rauhassa :D

   Mutta siis jos tykkää hautausmaista ja matkustellessakin tykkää niitä bongailla, niin suosittelen tuota Kensal Greenin hautausmaata oikein lämpimästi! Varsinainen hidden gem in London!

   Kiva, jos inspiroidut tekemään retkiä. Retket ihan lähellekin ovat usein antoisia! Ei tarvitse aina lähteä merta edemmäs kalaan. :)

   Hups, tänään on 22.3. Olisi kiva tavata, mutta minun on pakko skipata nämä tärskyt. En ollut enää varautunut tähän, joten unohdin koko homman.

   Mutta antoisaa teatteri-iltaa sinulle! :))

   Delete
 7. Jännä hautuumaa! Tuollahan on riski, että lähtee mielikuvitus laukkaamaan.

  ReplyDelete
 8. Hui, tuonne hautausmaalle en kyllä haluaisi eksyä pimeän aikaan, kuvista jo tulee sellainen kauhuleffamainen tunnelma... :) Aika jännä että autolla voi hautausmaalla ajaa mutta ei fillarilla, mistähän moinen? Ja onneksi selvisit säikähdyksellä liikenneympyrässä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Autolla saa varmaan ajaa, koska siellähän voi olla hautajaiset menoillaan. Silloinkin oli, kun itse menin ja autot letkassa ajoivat haudalle.

   Mutta siis noin muuten en tajua minäkään, miksei saa fillaroida, kun kerran saa autolla ajaa.

   Delete
 9. Hihiih, mua nauratti monessa kohtaa, ei toki kuitenkaan siinä, kun mulkvisti meinasi teilata sut.

  Ja olipa hyvä, että mainitsit, ettet sittenkään kaatanut hautakiviä. Joku olisi ihan varmaan tehnyt ilmoituksen poliisille, raskauttavan nettikirjoittelun perusteella :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, joku olisi voinut ottaa todesta ja pitää saarnan kommenttilootassa enkä nyt jaksa sellaista (olen saanut anonyymiltä joskus saarnan pyöräilystä. Asuin silloin vielä Suomessa) :D

   Delete
 10. upea kuva tuo missä fillari vilahtaa!!

  Ja sitten melkein kolariin. Pakko sanoa, että nauraakikatin ja tuohduin täällä mukana... tuoh tuoh tuoh... näytitkö edes keskisormea!
  Minä, vaikka istun apuohjaajan paikalla, olen usein keskisormi pystyssä, kun joku töppöilee....

  Älyttömän iloista päivää sinulle :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, en voinut näyttää keskaria, koska kädet oli jarruilla (fillarissani on vain käsijarrut) :D Huulilta pääsi kyllä "fuck", mutta tuskin se sitä kuuli, kun istui siellä poterossaan ;)

   Kiitos, ihanaa päivää sinullekin! Täällä paistaa aurinko ja on luvattu 18 astetta. Vähän vielä aamukahvia napaan ja sitten menoksi!

   Delete
 11. ihanan vanha hautausmaa, minullakin on Lontoon kartta ja kirjojakin ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin on matkakirjoja. Ovat perua edellisilta matkoila tänne ennen muuttoa. :)

   Delete
 12. Ihanan näköinen hautuumaa. Vitsi mikä urpo autoilija, kaikenlaista porukkaa liikenteessä. Siksi on hyvä pitää silmät auki. Mäkin olin eilen suojatiellä kun äijä ajaa ihan pokkana suojatien läpi ihan läheltä mua huomaamatta. Kun katseemme kohtasivat olin ilmeisesti aika vihaisen näköinen kun kuski näytti sanovan "oho, sori". Helsingissä ihan arkipäivää tällainen..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, täälläkin on paljon noita "minä ensin" -idiootteja, joita ei liikennesäännöt nähtävästi paljon kiinnosta. Mutta sitten onneksi suurin osa on tottunut pyöräilijöihin ja ottaa ne huomioon liikenteessä.

   Delete
 13. Kartat, nuo ikuiset murheenkryynit! Minä kuljettelen kahta isoa Hyderabadin karttaa käsiveskassani, ja olen käyttänyt niitä yhteensä ehkä kerran, kun ne molemmat ovat niin surkeita, ettei niistä ole mitään apua kuitenkaan. Niissä näkyy vaan kaupunginosat eikä mitään pikkuteitä lainkaan, eli niistä on ihan hirveesti hyötyä, jos eksyy jonnekin. Muutenkin inhottaa kaivaa esiin sellainen jättimäinen kartta ja leväyttää se auki ahtaassa autossa.

  Kerran kun eksyin toiselle puolelle kaupunkia, suunnistin kotiin auringon avulla, ja sen jälkeen oli kyllä aika pollea olo. Että osasinkin.:-D Karttakirja olisi tosi näppärä, mutta intialaisilla on karttojen piirtelyssä vielä vähän oppimista. ;-)

  Upea hautausmaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä rakastan karttoja (jos siis ovat kunnollisia ja pitävät paikkansa)! Sen sijaan en minäkään tykkää isoista ja puutteellisista kartoista. Tuo omani on Mini AZ London eli mahtuu vaikka taskuun. :)

   Suunnistus auringon avulla, wow! Kuulostaa kunnon selvitymistarinalta ;D

   Delete
 14. Hautausmaalta otettu kolmas kuva, mustavalkoinen, on kuin sata vuotta sitten otettu. Kirjakuva ja kivikuvat ovat tosi hienoja.
  Kumpaan muuten menisit pimeällä, puistoon vai hautausmaalle? Minä menisin hautausmaalle, sillä olen tullut siihen tulokseen, että pahaa tekevät vain elävät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitokset! Minäkin menisin mieluummin - jopa mielelläni - hautausmaalle pimeässä. Suomessa se onnistuikin, koska suurin osa hautausmaista on avoimia eikä niitä suljeta yöksi. Täällä nyt ei pääse edes puistoon pimeällä ;D

   Delete
 15. Oi mikä hautausmaa ja oi mitä kuvia! Tuonne alkoi heti tehdä mieli itsekin päästä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä, jos tekee visiitin Lontooseen! Tubella pääsee melkein portille eikä matka ydinalueelta oli pitkä (hautuumaa kun sijaitsee aika keskellä). :)

   Delete
 16. Varsinkin tuo kirjakuva ja alin hautakivirykelmä on aivan mahtavia otoksia. Vasemmanpuoleinen liikenne ei juurikaan tuottanut ongelmia minulle (jostain syystä se on kai helpompaa vasurille), mutta niiden liikenneympyräjuttujen kanssa olin kyllä ihan pihalla, koska mielestäni se homma ei toiminut samalla periaatteella kuin täällä suomessa, mutta voi olla että ymmärsin jotenkin väärin, koska nythän, jos tuo menee, kuten kerroit, se tapahtuukin samoin kuin täällä, eli tulevat väistävät jo olevia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, tuo oli kyllä oikein inspiroiva paikka!

   Liikenneympyrä toimii täällä ihan samoin periaattein kuin Suomessa. Tietty erona on se, että täällä se ympyrä kierretään myötäpäivään kun taas Suomessa vastapäivään.

   Minullekaan ei enää vasemmistolaisliikenne tuota ongelmia. Alussa se oli outoa, mutta siihen on tottunut ja olen itsekin muuttunut "vasemmistolaiseksi" :D

   Delete
 17. Kyllä on kaunista ajanpatinaa hautuumaalla, viihtyisin myös tuolla.

  Hampaitani kirskutin lukiessani tekstiäsi, samaistutti kun Kuusamosta palatessa traktorilla ajaja tenäytyi moottoritiellä haitaksi, ei väistänyt sivummalle. Siinä kertyi pitkät jonot autoilijoita. Kun vihdoin pitkä letka autoja pääsi ohittamaan traktoria, tööttiä huudatettiin ja näkyi keskari olevan muillakinpystyssä kuin Minulla.

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)