Pages

Friday, April 13

Easy pour - my ass

Karoliina marmatti blogissaan saatuaan marmatushaasteen. Minäkin haluan marmattaa, joten röyhkeästi pöllin haasteen, vaikkei erikseen haastettukaan.

Haaste kuuluu näin: Kerro kolme pientä arkista asiaa, jotka jotenkin ärstyttävät tai suututtavat, ja lähtetä haaste eteenpäin kolmelle bloggaajalle.

Lähdetäänpä heti aamusta liikkeelle. Aamun - ja monesti koko päivän - kohokohta on saada kahvetta. Kahviin lorautan Hyla-maitoa. Ei, minulla ei ole laktoosi-intoleranssia, mutta mielestäni Hyla-maito sopii kahviin paremmin kuin tavallinen maito.

Tätä meille myydään - tältä se näyttää


Hermo menee näiden Waitrosen (ruokakauppa) maitopurkkien kanssa!!! Yleensä en niitä edes osta, koska ikinä ei tiedä lahoaako kaatonokka käteen jo avaamisen yhteydessä tai ehkä vasta sen jälkeen.

Kuvan tapauksessa kaatonokan alaosaa ei ollut olemassakaan eli avatessani purkkia, koko saamarin "kansi" jäi käteen.

Mitäs luulette, miten kaataminen onnistuu? Noh, puolet kuppiin, puolet pöydälle ja pitkin lattioita. Riippuu, miten kaataa. Kaatamistyylistä riippumatta (olen kokeillut monia ja mitä ihmeellisemmissä asennoissa!) lopputulos on kuitenkin aina ihan pepusta ja pitkin seiniä.

Miksi sitten ostan tätä kaupan omaa merkkiä? No en ostakaan, ellei kaikki muut ole loppu! Usein ovat, koska ilmeisesti jostain syystä moni karttelee näitä kaupan nimikkopurkkeja. Miksiköhän?! Edes huiman 10 pencen säästö ei hirveästi innosta ostamaan moista sontaa.

Ei sillä, että ne muutkaan olisi kovin paljon parempia, mutta niissä sentään pysyy osat paikoillaan. Sainsbury's (ruokakauppa) myy omaa merkkiään. Se on tosi moderni: siinä on reikä kierrekorkkeineen purkin päällä.


Mutta ettei nyt menisi liian hyväksi, niin korkin alapäässä on "uomat". Se tarkoittaa sitä, että maito plumpsahtelee sinne kuppiin "klöntteinä". Plöts plöts ja roippeet lentää seinälle ja pöydälle etenkin silloin, kun tölkki on vielä kovin täysi.

Oi, kuinka monena aamuna olen luutunnut keittiön lattiaa ja pöytää aamukahvittelun ohessa. Luoja yksin tietää!

En nyt jaksa marmattaa enempää tällä kertaa enkä edes haastaa ketään. Kukin voi haastaa itse itsensä ja marmattaa niin paljon kuin sielu sietää.

45 comments:

 1. Hauskasti marmatit. Nauratti, vaikka ongelmasi on ilmeisen vakava.
  Olen joskus itsekin tuumaillut, että onko noilla valmispakkauksien suunnittelijoilla oikein kilpailua siitä onnistuu tekeleillään eniten nostamaan asiakkaiden v..hatutuskynnystä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tämä on ihan kuolemanvakava asia ;)) Eli siis hyvä, että nauratti.

   Aamuisin voi ottaa päähän, jos on "huonoa" purkkimaitoa saatavilla ja pitää heti siivota, mutta ei ole vielä maalima siihen kaatunut ;-)

   Delete
 2. Mä vielä marmatan joku päivä!

  Täällä Suomessa taitaa Pirkka-hylamaito olla ainutta, jossa ei ole mitään muovista kaatonokkaa tai -korkkia. Vihaan niitä muovihärpättimiä enkä ikinä osta mitään muuta kuin Pirkkaa. Ja se on halvempaakin kuin ne nokalliset purkit. Onko se purkin avaaminen valtaosan mielestä niin vaikeata, että kaikkiin pitää iskeä tuollaiset ihme vekottimet elämää "helpottamaan"? Käsittämätöntä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä hyvä, aina kannattaa vähän (tai paljonkin) marmattaa!!! ;)

   Itse en muista Pirkan Hylaa, mutta se voi johtua siitä, että lähikauppa Suomessa ei ollut Pirkka-kauppa. Siellä oli muuta Hyla-maitoa, joissa oli se kaatonokka. Sekin kyllä miljoona kertaa parempi kuin täällä, koska a) se nokka ei irronnut ja b) siinä oli muotoilua eli kärki oli ohuempi.

   Täällähän tuo nokka on tasapaksu laatikko (ellei siis irtoa, jolloin on helvettikin irti), josta maito lurpasahtaa sinne sun tänne.

   Ns. normaalit maidot täällä on muovipurkeissa enkä ole koskaan nähnyt sellaisia avattavia kartonkinokkia niin kuin Suomessa suurin osa niistä normimaidoista. Oikeasti, ne ovat käytännöllisiä!

   Delete
 3. Aargh, epätoimivat (joo, ihan vääränlainen sana, eikä ollenkaan suomen kieltä) pakkaukset on niin syvältä! Tuollaisestahan vois mennä ihan päivä pilalle, ellei olisi päivänsäde luonnoltaan. (Minuakin hiukan nauratti tämä marmatus, mutta en kerro sitä ääneen.)

  Joku päivä otan marmatuksen oikein asiakseni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, onneksi minäkin olen tällainen v**tun päivänsäde, että ihan lauleskellen siivoilen maitoja lattioilta ja muilta pinnoilta heti aamutuimaan!

   Delete
 4. Voi että olin naama virneessä kun marmatustasi luin. Ymmärrän kyllä kahvimaitotuskasi. Oikein hyvin. Olen joskus kermatötsää yrittänyt repiä katkomerkein opastetusta kulmasta ja voi herttanen, kun repes koko tötterö kahtia ja kaikki kermat mun päälle! Nykyisin käytänkin saksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ne kyllä repimällä koskaan toimi... :D Suomessa oli ainakin ennen Hyla-maidot joko repimistyylillä avattavia tai sitten kaatonokalla. Molempi parempi näihin systeemeihin verrattuna :D

   Delete
 5. Hyvin tehty kun omatoiminen olit :)
  Nuo samanlaiset maitopurkit Turkissakin oli vitsauksena, ja juuri tuo sama ongelma: mites kaadat kun koko hemmetin muoviharpake jaa eka avauksessa kateen! Aaargghh!!! Onneksi löytyi sitten myös niita perinteisia "leikkaa tasta" malleja ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, minä osaan olla oikein omatoiminen, jos sille päälle satun ;-)

   Täytyy nyt ihan sanoa, että itse en muista nähneeni koskaan noita leikkaa itse -purkkeja täällä. Kaikissa on joko olevinaan tuo kaatonokka tai korkki. Hölmöä. Luulisi, että sellainen kuin vaikkapa Suomessa kaiketi vielä on tavallisissa maidoissa, olisi taloudellisin.

   Delete
 6. Ihanan kitisevä ja natiseva valivalipostaus :D Näitä lisää! Ei suomalainen ole suomalainen ilman napinaa ja jupinaa. (huom. en ole lainkaan sarkastinen vaan ihan tosissani tätä mieltä) Aina löytyy valituksen aihetta ja valitus, jos jokin lähentää ihmisiä ja avaa patoumia. Meillä ainakin illanistujaisissa porukka jakautuu kahteen osaan: suomalaiset jupisevat omissa porukoissaan ja vuodattavat toistensa niskoille kaikki veemäiset asiat, kun muut tanssivat aivan liian onnellisina maailman murheista ja arjen kurjuuksista tietämättä ;) Maitopurkkiongelman kanssa et totisesti ole yksin; itse juon pääasiassa vuohenmaitoa tai kauramaitoa, jotka ovat myös noissa pahvipurkeissa. Muovikorkit irtoavat ensimmäisellä avauksella, prkl.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tämä valittaminen mielestäni kuuluu ihan jokaiseen kulttuuriin - vain aiheet ovat erit. Ja jotkut jopa samoja!

   Esim. britit minun havaintoni mukaan valittavat siitä, että täällä AINA sataa. Sanoin kerran, että menkääpä Suomeen - siellä vasta sataakin. :D

   Britit ajattelevat, että koska täällä voi sataa usein, se on sitä, että koko ajan sataa. Kuitenkin jos vertaa Suomeen, niin täällä sataa sen viisi minuttia ja Suomessa sataa sitten vastaavasti viisi päivää. Vähän niin kuin Britannica kirjoitti blogissaan.

   http://missbritannika.blogspot.co.uk/2012/04/no-more-water-for-london.html

   Olen itsekin kirjoittanut tuosta hassusta sadekäsityksestä blogissani aiemmin. :)

   Delete
 7. Toisten marmattamista on hauska lukea;D Vähän tuon tapaisia purkkeja on täälläkin ja ne kyllä osaavat välillä olla aika ärsyttäviä;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, joskus tekee hyvää marmattaa ja avautua :D

   Delete
 8. Asiasta marmatit. Joko olet testannut Tescon ja Asdan purkit?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etsin kerran tuosta meidän Tescosta long life -maitoja, mutten löytänyt yhtäkään! En yleensä käy Tescossa, koska en tykkää siitä kaupasta, joten voi olla, etten etsinyt tarpeeksi tarkkaan.

   Asdaa meillä ei ole lähellä, joten tulisi aika pitkä maidonhakureissu, jos sinne lähtisi. Tosin voisin kyllä joskus fillaroida sinne ihan vain tutkimusmielessä tonkimaan maitohyllyjä :D

   Delete
 9. Pakko hymyillä, kun nään sieuluni silmin tuon plöts plöts :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just äsken lorahti maidot kuppiin ja pöydälle irroneesta kaatonokasta. Seuraava purkki onkin sitten plöts plöts -maitoa :D

   Delete
 10. No nimenomaan kaikki tollanen ärsyttää ihan tolkuttomasti!
  Ootko kokeillu M&S:n omaa? Vai onko niillä? Tai Tesco... Se on hauskaa, kuinka monta eri supermarketti-tyyppistä ketjua pelkästään Britanniankin pläntiltä löytyy. Vaan nythän tää meni ihan asian viereen tää mun juttu. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin ärsyttää! Olen miettinyt, että ehkä nämä purkit on tarkoituksella tehty näin vaikeiksi, että löytyy sitten heti aamusta small talk -aihetta perheen kesken!? Ja mummon virkkaama pitsiliina menee taas pesuun!

   En tiedä onko M&S:llä omaa merkkimaitoa. Ainakaan tuossa meidän läheisessä kaupassa ei ole. Siinä on tosin aika aneeminen ruokaosasto muutenkin.

   Ja Tescosta en tosiaan ole löytänyt Hyla-maitoa ollenkaan, vaikka varmaan siellä jotain on. En vain ole löytänyt, kun en ole jaksanut keskittyä tonkimaan hyllyjä tarpeeksi tarkkaan kentis :D

   En ole mikään kovin innokas ruokakaupassa kävijä ja mieluusti menen aina tuttuihin kauppoihin, niin tiedän, mitä missäkin on.

   Paitsi joskus vaihtelevat järjestystä ja sitten menee taas puoli vuosisataa, että löytää omat tutut juttunsa :D

   Delete
 11. Replies
  1. Täällä en ole nähnyt missään eri merkkisissä Hyla-maidoissa vielä fiksua kaatamissysteemiä. Tavalliset maidot on muovipurkeissa.

   Delete
 12. Entäs sitten nämä mehu ym purkit, joista ensin revitään plastikki lukko, tai plastikki kaulus, sitten kierretään korkki auki, ja alla on folio tiiviste, mistä ei saa sormin otetta. On mentävä romulaatikolle etsimään hohtimia tai pihtejä, että saa revittyä auki. Asiaa marmatat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, ei ole helppoa siis mehujenkaan kanssa :D Itse en pahemmin mehua juo - joskus harvoin lenkin yhteydessä saatan vetää pillimehua.

   Mutta täällä on myös mehupurkit noita muovisella korkilla varustettuja eli varmaan nekin plumpsahtelee - kunhan siis saa ensin ne auki :D

   Delete
 13. Kyllä minultakin menisi hermot, jos pitäisi taistella kahvimaidon kanssa noin paljon! Minun kun pitää saada kahvi aamulla ensimmäisenä (ja yleensä vielä unenpöpperöisenä), niin kyllä alkaa päivä paskasti, jos ensimmäisenä pitää olla kaapimassa maitoa seinältä! Alkaa raivostuttaa jo pelkkä ajatuskin. :-D

  Waitrose-merkkisiä tavaroita myydään muuten Hyderabadissakin, Hypercity-nimisessä tavaratalossa. Onko tuo Waitrose siis joku sikäläisen kaupan oma merkki? Muistaakseni olen ostanut Hyderabadissa ainakin soijamaitoa ja puurohiutaleita, molempia ukkelille. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin eka asia, mitä teen aamuisin, on kahvin laittaminen. Sitä on saatava heti ja mielellään ilman mitään siivoushommia siinä ohessa, mutta usein joutuu kumminkin vähän siivoamaan. Joskus en jaksa heti pyyhkiä roiskeita, vaan annan niiden olla :D

   Waitrose on siis ruokakauppaketju täällä. Waitrosella ja muillakin kauppaketjuilla on sitten omia nimikkotuotteita, jotka yleensä aina ovat edullisempia kuin vastaavat brändituotteet. Vähän niin kuin Suomessa on vaikkapa jollakin kaupan ketjulla (oliskos K-kauppa?) Pirkka.

   Täällä ei vain olla vaivauduttu keksimään eri nimeä näille tuotteille, vaan niiden nimi on kaupan nimi. Esim. siis Waitrose. Eli siellä ilmeisesti myydään Waitrose-kaupan nimikkotuotteita.

   Delete
 14. Hyvä marmatus, tuo olisi voinut olla omani. Käytän myös hyla-maitoa ja samanlaisesta purnukasta lorauttelen aamukahviin. Tulos ihan yhtä raivostuttava ja kaoottinen. Minulla on työtä ennenkuin saan edes korkkia auki, on kaikenlaista pihtiä ja vempainta apuvälineenä. Tänään join kahvin mustana, ettei mieli olisi mustana heti aamusta. Kahvi ei ollut hyvää ärrr..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ihmetellyt, miksi ihmeessä vain Hyla-maidot on tehty näin hankaliksi?! Tavallista maitoa saa helposti kaadettavista purkeista, mutta Hylat on aina raivostuttavissa sotkijapakkauksissa. Miksi?!

   Minä en voi juoda kahvia mustana - minulle tulisi siitä mieli mustaksi. Jollain keinolla se maito on saatava sinne kuppiin kahvin kaveriksi ;D

   Delete
 15. Hah hah.. plumps plumps.. meillä on samanlaiset kaatonokat maitopurkeissa, valinnanvaraisesti irtoavat tai plumpsahtelevat! On vielä kolmaskin vaihtoehto, ensimmäisen tapainen, jossa irti vedettävä osa, yleensä vedon tuloksena lähtee koko nokka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, teillähän on paljon monipuolisemmat kaatosysteemit sitten :D Meillä on myös sellaisia tölkkejä, joissa se kaatonokka ei ole tiivis, vaan valuttaa sieltä altakin. Kaikenlaisia vikoja ne osaakin niihin laittaa!

   Delete
 16. Voi miten hilpeän kirjoituksen olisitkaan saanut aikaiseksi niiden maitopussien kanssa, joita oli joskus 70-luvulla. Ne oli iso plöts pitkin lattioita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauhistus, onneksi en ole sellaisiin sentään törmännyt! Kyllä nämä ovat ihan riittävän hankalia minulle. Jos menisi viela vaikeammaksi, lopettaisin ehkä kahvin juomisen :D

   Delete
 17. Marmatushaaste onkin lysti juttu. Oikein piti miettiä marmatuksia :) Peikkokin välillä miettii, miksi asioita ei tehdä kunnolla, vaan vähän sinne päin. Aina pitää olla halpaa ja edullista ja tuottavaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No tämä tuli aika helpolla, kun joka aamu sama juttu ;)

   Näin äkkiseltään ajateltuna se "perinteinen" tölkki (niin kuin Suomessa on normimaidoissa eli mitään extranokkia missään) olisi varmaan paras, edullisinkin ja etenkin toimivin ratkaisu.

   Minulle kelpaisi se ihan hyvin, mutta ei täällä sellaisia ole. Itse maksan mieluummin sen about 10 penceä enempi kuin ostan esim. tuota Waitrosen merkkimaitoa. Ostan sitä vain, jos kaikki muut merkit on kaupasta loppu :D

   Delete
 18. Hauska marmatus. Haastoin sinut blogissani toisenlaiseen haasteeseen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitokset! Kävinkin jo kylässä :)

   Delete
 19. Ai sorry, mun piti kertoa että esim. Espoon tuomiokapitulissa on Lumi-sarjan isohko kermanekka, josta yleensä koskaan ei pysty kaatamaan kaatamatta myös pöydälle jossa vielä usein on liina. Kaunis mutta epäkaytännöllinen nekka siis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai, täytyykin varoa, etten vahingossa mene sinne kahvittelemaan. Ei olisi kiva turmella kaunista pöytäliinaa ;)

   Delete
 20. Mä marmatan aika usein mun blogissa - ei tarvitse haastaa :D

  Täällä vastaavasti laktoositon Pirkka maidot ovat ihan persiistä. Maussa ei valittamista mutta purkissa sitäkin enemmän. Sitä ei tahdo saada auki ilman veitsen kanssa taistelua...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä se ;)

   Täälläkään ei noissa maidoissa ole makueroja (tai jos on, niin en huomaa), mutta pakkauseroja sitäkin enemmän.

   Kiitos varoituksesta muuten eli osaan olla ostamatta Pirkka-maitoa kahviini, kun tulen Suomeen ;-)

   Delete
 21. Hih! Täällä mä aloin marmattaa kun vauva alkoi saada korvikemaitoo. Voi luoja niitä pikkupurkkeja! Kun repäsee purkin auki ja yrittää sihdata tuttipulloon tulee paljon sotkua kun puolet maidosta muualla kuin pullossaaaaaarghhhh.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä ei siis olekaan vain hylamaito-ongelma :D Joskus mietin, että tahallaan tekevät hankalia pakkauksia, että menisi puolet hukkaan ja pitäisi ostaa enemmän! ;)

   Delete
 22. Oikein hyvä marmatusaihe! Nuo nykyajan maito- ja muut nestepakkaukset on niin huonoja! Olen ratkaissut plumpsahtelu-ongelman iskemällä saksien tai veitsen kärjellä pienen reiän maitopurkin yläkanteen, siihen sen huippukätevän kaatonokan viereen (niin että reikä jää kaadettaessa kaatonokan yläpuolelle). Sitten kun ilma kulkee tasaisesti reiän kautta ulos, ei maito syöksähtele purkista vaan tulee edes hieman hillitymmin. Mutta aika usein keittiöstä kajahtaa "Avaa ***** tästä!"... ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitosta vinkistä! Täällä se ei tosin toimi, koska täällä niihin huippukäteviin kaatoreikiin on laitettu "uomat" ja senpä takia se maito pullahtelee :D

   Joskus olisi vanhassa vara parempi! Miksei kaikki tölkit voi olla niitä ns. tavistölkkejä (esim. ne Valion tavalliset maidot), jotka avataan siitä reunasta?! :D

   Delete
 23. Hih, ei siun tarvi tehdä erikseen haastetta marmattamisesta. Olet marmatuksen maailmanmestari! Teet sitä jokaisessa postauksessa. ;-)

  ReplyDelete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)