Pages

Thursday, May 31

Jäin melkein puomin taakse!

Kuvan riikinkukko ei liity postauksen tapahtumiin.

Muutama päivä vielä ja hyppään siiville ja lennän Suomeen. Tässä viime aikoina on pitänyt lähinnä hoidella asioita lähtökuntoon.

Kalusto (leegot) on tutkittu ja kaiken pitäisi olla kunnossa purentakiskon teettämistä varten. Aika suomilekurillekin on varattu. Syy, miksi haluan kiskon tehtävän Suomessa, on hinta.

Täällä purulelu kaikkine kuluineen maksaa 1700 puntaa. Melko kallista, sanoisin. Suomessa vastaavan saa esitutkimusteni ja haastattelujeni mukaan about 500 eurolla.

Täällä purulelun tekeminen vaatisi ainakin viisi käyntiä hammaslääkärissä: tehdään muotit ja sitten koeversio ja sitten testataan ja sitten taas tutkitaan ja sitten tehdään uusi muotti ja lopullinen kisko. Tässä prosessissa selvitetään kuulemma, millainen se kirskutteluongelma on, eli miten kirskutan.

Boooooring, minulle on ihan sama, miten kirskutan, kunhan saan puruluun, joka suojaa leegojani. Olen melkoisen varma, että tuo kirskuttelutyyli kiinnostaa lähinnä sitä hammaslääkäriä. Uskon, että Suomen lelut ovat aivan yhtä tasokkaita kuin täälläkin, vaikkei tarvitsekaan sitä varten muuttaa hammaslääkärituoliin asumaan.

Suomessa siis yleensä kolme käyntiä riittää. Toivottavasti riittää minunkin tapauksessani, sillä en ole kauhean innostunut viettämään puolta lomaa makoillen monttu auki moottorituolissa.

Täkäläisellä hammaslääkärilläni on muuten tällainen kiva hitsausmaskia muistuttava suoja.

Kuva täältä.

Taannoin ekan kerran hampitohtorilla käydessäni hieman säikähdin. Nyt olen jo tottunut siihen sekä ajoittain mukana menossa olevaan otsalamppuun.


~~~


Joskus asiat ovat täällä vähän "vaikeita". Kävin tänään hakemassa reseptin (sain pummittua siihen kahden kuukauden lääkkeet yhden sijasta - täällä ei useampaa kuukautta anneta kuin erikoistilanteissa) ja menin läheiseen Apteekkiin.

"Farmaseutti" (harjoittelija tmv. ilmeisesti) sanoi, että farmaseutti on nyt lounaalla (Apteekin tiloissa kieltämättä tuoksahti kebab tai joku vastaava). Voinko tulla uudelleen parinkymmenen minuutin kuluttua? Juu en voinut, vaan lenkkeilin Sainsbury'sin Apteekkiin.

Se vähän harmitti, koska olin ollut lenkillä ja siinä matkanvarrella hain reseptin ja olin jo vähän raato. Otti siis ehkä snadisti päähän extralenkin tekeminen.

Lisäksi tuon extralenkin varrella on raiteet. Sinne jää herkästi puomin taakse odottelemaan ohimeneviä junia - ihan kuin jossain maaseudulla! Tänään en tosin jäänyt, mutta varmuuden vuoksi oli pakko valittaa.

40 comments:

 1. Minäkin kirskuttelen joten tuollainen olisi hyvä minullekin.Kerro sitten kokemuksistasi sen purulelun kanssa.Hieno riikinkukkokuva!Ja mukavaa Suomi-matkaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kerron sitten enemmän, kun asia etenee. Suosittelen kyllä kiskoa kaikille kirskuttaville. Oma hampilekurini täällä suositteli sitä minulle, koska minulla on jo kulumia takahampaissa kirskuttelun takia.

   Delete
 2. Ei mikään ihme, jos siellä maksaa purulelut niin paljon. Siinähän pitää maksaa vuokra hammaslääkärin tuolista!

  Tervetuloa Suomeen! Täällä on luvassa kylmää ja sateista säätä :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sanos muuta! En oikein tajua, miksi siellä pitää rampata noin ahkeraan. Täällä (ainakin tuossa minun hoitolassa) sitä ekaa kiskoa ei edes saisi muutamassa päivässä koekäyttöön. Minun lekurini Suomessa sanoi, että sen saa parissa päivässä eli tukee sinun kokemuksiasi aiheesta.

   Täälläkin viileni tänään ja paskaa ilmaa luvassa, joten ei niin paljon ota päähän, jos sielläkin on huono ilma :D

   Delete
 3. Sää kirkastuu oitis, kun saavut paikalle :) Odotellen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tuon auringon mukanani, hehee :D Ottelen yhteyttä, kun olen maisemissa :)

   Delete
 4. Kyllä mun kiskot on ainakin oikein laadukkaat, vaikkei se vaatinut kuin pari käyntiä. Tai siis ensin otettiin muotit ja seuraavalla kerralla sovitettiin se suuhun, sitten tuli kyllä lisää käyntejä reikien takia, joten en tiedä montako kertaa ilman niitä olisi tarvinut käydä.

  Ollaan yhteyksissä, jos tulisi jotain tsänssejä törmätä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, minunkin lekuri mailasi että yleensä kolme käyntiä riittää eli muottien tekeminen, niiden saaminen/kokeileminen ja sitten vielä tarkistus. Toivottavasti näin käy minullekin :)

   Ehdottomasti ollaan yhteyksissä ja jos en sinne päin maata pääse, niin ehkä sinä pääset Helzinkiin...? :)

   Delete
 5. (Reiät oli siis hampaissa, ei kiskossa. :D)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No heti tietty luulin, että kisko oli reikäinen ;D

   Delete
 6. Ohoh, kiskot on siella kalliimmat kuin taalla meilla!

  Ihanaa, paaset pian Suomeen! Enjoy! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihan pimeä hinta noilla kiskoilla (ja hammaslääkärillä yleensä) täällä, joten ihan periaatteesta en edes niitä täällä ottaisi. Sanoin sen sille lekurillekin - ihan kohteliaasti kylläkin. :)

   Delete
 7. Mukavaa kotimaan lomaa sinulle ja onnea puruluun hankintaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitoksia, vähän jännittää monet asiat, mutta eiköhän se tästä :)

   Delete
 8. Replies
  1. Kiitosta, täällä sitä nyt ollaan :)

   Delete
 9. moi puhutko sellasesta yö kiskoska..mulle suomessa hamppilääkäri suositteli sitä viime kesänä,se ois kunnallisessa hammashuollossa maksanu 200 e ja si en menny ja jälkeen kaduin..sillä narskutin talven pahimpina aikoina niin,että seuraava päivä oli välillä lyöty jo yöll läskiks,sillä päähän sattu niin ettei eteen nähty..ny taas parempi jakso ja ei oo ongelmaa..mut oishan tuo hyvä olla valmiina kun taas alkaa..
  tervetuloa suomeen<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, juuri sellaisesta kiskosta on kyse. Kannattaa kuunnella hampilääkäriä ja teettää se kisko! Säästyy kivuilta ja hampaatkin tykkää siitä ;) Itsehän kirskuttelen joka yö jatkuvasti, joten minulla on jo kulumia havaittavissa takahampaissa.

   Kipin kapin kiskoja teettämään siis! :)

   Delete
 10. Hih, tuli mieleen joku suomilaulu:...."kiskot vievät etelään, entinen taakse jää..."

  Tämä toivottaa hyviä kiskoja ja antoisaa Suomilomaa! Huiskis :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, sattumalta samainen biisi tuli minullekin mieleeni :D Suomiloma onkin ollut oikein antoisa <3

   Delete
 11. Mulle aina lääkärit suosittelee kiskoja mutta en todellakaan halua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa totella lekuria - moni kiskot omaava sanoo, että on ollut hyvä valinta sellaiset hankkia. Eihän niitä pidetä kuin yöllä, kai siihen tottuu aika nopsaan. :)

   Delete
 12. Meillä kolmella aikuisella seuraavan sukupolven ihmisellä on ollut kiskot. Joku taitaa käyttää vieläkin. Ovat auttaneet...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä kuulla, uskon itsekin että niistä on minulle apua! Olisi pitänyt hommata jo aiemmin, mutta tietouteni tästä asiasta on ollut niin suppea, etten ole halunnut.

   Delete
 13. Täällä yksi kirskuttelija, jonka hammaskalustosta kyllä näkee, että sitä on harrastettu koko elämä. Eräs erikoishammaslääkäri jo vuosia sitten minulle ehdotti sellaisen purulelun hankkimista, mutta en oikein lämmennyt ajatukselle, vaikka tiedän, että olisi pitänyt.

  Hyvää Suomilomaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitosta toivotuksista!

   Koskaan ei ole liian myöhästä hommata kiskoja? ;)) Minulle on nyt tehty muotit ja ensi viikolla saan kiskon koekäyttöön. Muottien ottaminen leegoista kesti kaikkinensa vain about vartin eli melko nopeaa toimintaa ;)

   Delete
 14. Aikoinaan oli kovat kasvo-ja pääkivut, yöllä käytettävät purukiskot ovat vieneet kivut pois.

  Kallistahan on, mutta mitä rahasta, jos kivut katoaa. Elämänlaatu paranee.

  Hyvä pöpösuoja hammaslääkärilläsi.

  Mukavaa lomailua Sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, minulla ajoittain tulehtuu purentalihakset, mikä johtuu juuri tuosta kirskuttelusta. Sitä kipua ei voi sanoin kuvata eikä siihen tepsi edes lääkkeet.

   Kävin tosiaan jokunen päivä sitten hammaslekurissa, joka otti ne muotit. Hän arvioi koko roskan hinnaksi noin 450 euroa. Ei ole paha hinta kiskosta etenkään kun vertaa enkkuhintaan! :)

   Delete
 15. Peikonkin miälestä varmuuden vuoksi vlittaminen on viisasta. Koskaan ei tiedä, jos jokin asia jää vaikka huomaamatta. Sitäpaitsi toiset peikot tykkäävät kun ne pannan valitsemaan jotain, vaikka punaisia tai sinisiä kieliä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ja sitten kun valittaa varmuuden vuoksi, ei tarvitse ehkä valittaa myöhemmin, kun on jo silleen valittanut varastoon :D

   Delete
 16. Nyt on varmaan aika myöhäistä toivotella hyvää Suomi-lomaa, mutta toivottelenpa kumminkin! Minä olin itse aika raato viime viikolla, enkä ehtinyt aikaisemmin. Höh.

  Minäkin muuten kirskuttelen, ja varsinkin silloin jos olen juonut alkomahoolia. Ei vissiin ole uni silloin ihan laadukkainta lajia. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei lainkaan liian myöhäistä - täällä (Suomessa) minä vielä olen ja pysynkin jonnin aikaa ;)

   Alkojuttujen nauttiminen villitsee tosiaan minunkin kirskutusta, joka on muutenkin melkoisen runsasta :D

   Delete
 17. Replies
  1. Kiitosta ja sitä samaa sinulle :))

   Delete
 18. Olet sitten sinäkin saanut aidon kotispämmärin. José Ramon on näköjään iskenyt sinunkin kommenttilaatikkoosi ja ihan samalla tekstillä kuin yhteen toiseenkin blogiin.

  EI kannata klikkailla José Ramonin linkkejä, ties mitä moskaa saa siitä hyvästä koneelleen. :(

  Outoja nuo engelsmannit, kun haluavat tietää monen kerran edestä, miten narskutat. Suomessa se selviää vähemmillä käyntikerroilla. Ihan tosi. Voisivatkohan englantilaiset purentalelut olla luksusta verrattuna suomalaisiin...? Minun omani on akryyliä ja hyvin on kestänyt nämä vuodet. Hampaitakin on säästynyt, mitä nyt vähän lohkeilevat sieltä täältä. En edes uskalla ajatella, kuinka monta hammasta olisin purrut rikki ilman kiskoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jose lensi nyt roskikseen ihan tylysti :D Yleensä en kommentteja poistele, mutta jotain rajaa ;)

   Juu, minäkin oli pudota hammaslääkärituolilta Lontoossa hammaslekurin alkaessa selitellä sitä kiskontekemisprojektia. Eka ajatus oli se, ettei todellakaan kiinnosta rampata lekurilla niin usein, kun saman homman voi hoitaa pienemmälläkin häslingillä.

   Nyt on muotit otettu ja ensi viikolla sovitetaan kiskoa ja samaiselle viikolle on vielä se jälkitarkastus. Ei siis tarvitse muuttaa sinne asumaan saadakseen kiskot :D

   Delete
 19. Mulle tehtii purulelu reilu 20v sitte ja vieläkin, ku maanantaina kävin hampilekurilla, kisko on loistavassa kunnossa vaikka joka hemmetin yö sitä kaluan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, hyvä juttu! Uskon ja luotan näihin suomikiskoihin ja niiden kestävyyteen ja plussaa tulee myös siitä, ettei tarvi tosiaan joka päivä siellä rampata monttuaan aukomassa :) Omat kiskoni saan jo ensi viikolla, jee!

   Delete
 20. Toivon että kiskot, ei kun purukalusto hoidettiin kunnolla ja (melkein) kerralla kuntoon! Toivon myös ett Suomen-reissusi oli oiiiikein kiva ja tuntui kuin palaisit kotiin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, edelleenkään ei ole purukalustolle tehty mitään. Ainoastaan tehtiin muottien mukainen purulelu, jota voin jyystää öisin kirskuttelun sijasta :D Ja hyvin muuten toimii - ei ole kertaakaan ollut jäykkyyttä leuoissa eikä orastavaa hedaria aamuisin!

   Mukava loma tämä on ollut, mutta kyllä se koti on ihan muualla. Se tunne vahvistuu vuosi vuodelta enemmän :)

   Delete

Kiitos paljon kommentistasi! Vastaan kaikille joko yhdessä tai erikseen (yleensä erikseen). Joskus vastaaminen voi vähän kestää, mutta ei kannata huolestua - vastaan kyllä :)